Menu

.      

Hambahaldjad on tõesti olemas!

Luulet ei heiduta isegi see, kui peab mõnel lasteüritusel öökullimaski ette panema. Pildil on ta üritusel „Mängumaa” lapsi lõbustamas, juba hetk hiljem võis teda näha lepatriinukostüümis. 	   Foto: KADRI NAGELHAMBAD • Hambapesust vähemalt kaks korda päevas on kuulnud meist kõik, kes vähegi kuulekas laps oma vanematele olnud või hambaarsti külastanud. Mingil põhjusel kipuvad hambad siiski lagunema, on selle põhjuseks siis ebapiisav hügieen, liigne näksimine vm. Üks auk viib teiseni, põletik suureneb ja varsti terendabki suus tühimik tühimiku järel ning kaunist noorpõlvenaeratusest on järel vaid paar fotot ja ilus mälestus. Erinevatel andmetel on Eesti lastest 60–65 protsendil ja täiskasvanutest 83–100 protsendil hambakaariest.

Hambakaaries on hamba kõvakudede, emaili, hambaluu ja juuretsemendi kroonilise kuluga haigus, mille tagajärjel tekib hambasse defekt, auk. Kaaries on nakkushaigus ja levib sülje vahendusel. Uurin-
gud on näidanud, et mida hilisemas eas laps kaariesega nakatub, seda parem. Kui kaariesenakkus on juba saadud, siis sellest vabanetakse alles raugaeas, kui viimanegi hammas suust kadunud on.

Ka rahakoti paksusest võib sõltuda naeratuse ilu


Muudkui kallinev toidukorv ja kärbitavad töötasud ei jäta kahjuks võimalust hambatohtrit regulaarselt, soovitavalt korra aastas külastada. Nii juhtus ka Luulega, vahva ja elurõõmsa naisterahvaga, kes on oma hammaste uuendamiseks kulutanud juba hea mitusada eurot.

Luule lükkas oma hammaste parandamist mitmeid aastaid muudkui edasi ja sel lihtsal põhjusel, et tema palgast ei jäänud midagi üle. Luule töötab lasteaias arvestajana, nii et majandamine peaks naisterahval käpas olema. Samas tunnistab ta, et hammaste eest pole ta alati väga hästi hoolt kandnud, näiteks ülikooliajal sai ikka vahel nii voodisse vajutud, et enam ei jaksanud hambapesu peale mõelda. Ega vanasti seda nii väga ei tähtsustatudki ja suuhügieenist eriti ka ei räägitud. Hambaravi oli küll tasuta ja kõigile kättesaadav, aga sellele ei pööratud tähelepanu ning seda ei väärtustatud.

Suviti on Luule käinud maasikaid korjamas ja nende näksimisega omakorda hammastele liiga teinud. Muidugi võtsid oma osa ka lapsed, nimelt lagunevad hambad just kõige rohkem raseduse ajal ning seega tuleks sel ajal kindlasti tihedamalt hambaarsti juures käia ja hambahügieenile suuremat tähelepanu pöörata.

Loe veel paberlehes

HAMBARAVITEENUSTE HINNAD
❯ Hambaraviteenuste hinnakirjad www.hambaravi.ee lehel oleva raviasutuste nimekirja järgi.

20 PÄEVA ENIMLOETUD