Lapsed liiklusavariis kaotanud vanemad peavad karistust liialt leebeks

Lapsed liiklusavariis kaotanud vanemad peavad karistust liialt leebeks

Tartumaal oma lapsed liiklusõnnetues kaotanud vanemad ei jäänud maakohtu lahendiga nõusse, kuna peavad süüdlasele määratud tingimisi karistust liialt leebeks, kirjutab Tartu Postimees.

Kolm aastat tagasi augusti lõpus hukkusid Tartu lähistel raskes avariis 17-aastane Patrick ja 15-aastane Jane-Ly. Avarii põhjustaja, BMW-ga möödasõitu tehes mootorrattale otsa sõitnud Gerda Jušin sai sel kevadel Tartu maakohtus tingimisi karistada.

Hukkunud noorte vanemad ei jäänud sellega nõusse ning nüüd peab juhtunule andma hinnangu ringkonnakohus. Mais mõistis maakohus Jušinile kahe hukkunuga avarii põhjustamise eest kolmeaastase vangistuse, mida ei pöörata täitmisele, kui ta ei pane 3,5 aasta jooksul toime uut seadusrikkumist. Ka võeti temalt üheks aastaks juhtimisõigus.

«Süüdistatava elus ei juhtunud pärast karistuse saamist midagi, aga meie elud on rikutud,» sõnas kolmapäeval ringkonnakohtu istungil avariis hukkunud noormehe isa Marek Maibach. «See [maakohtu määratud] karistus ei ole mingi karistus,» lisas hukkunud neiu ema Ly Heinonen.

Kannatanute esindaja Kristiina Lee selgitas, et Jušini üle oleks juba maakohtus pidanud mõistma õigust paragrahv 422 järgi, mitte paragrahv 423 järgi. Mõlemad paragrahvid käsitlevad liiklusnõuete ja sõiduki käitusnõuete rikkumist juhul, kui saabub kellegi surm. Vahe on selles, et paragrahv 423 käsitleb nõuete rikkumist ettevaatamatusest ning karistuseks saab määrata kuni viieaastase vanglakaristuse, paragrahvi 422 eest on võimalik määrata karistuseks kuni 12-aastase vangistuse.

Ka ei ole kannatanute esindaja nõus, et pooled ekspertiisikuludest, mis ületasid 17 000 eurot, tuleb kanda hukkunud noorte vanematel.

Kui tavaliselt on prokuratuur kannatanute poolel, siis sel korral oli ringkonnaprokurör Silva Rood maakohtu otsusega nõus. Ta ütles, et maakohus määras paragrahvi õigesti ja ka Jušinile määratud tingimisi karistus on teoga proportsioonis.

«Kahju on loomulikult kahest noorest elust, aga ma ei mõista, miks peaks [hukkunu lähedased uue kohtumenetlusega] ühele noorele inimesele kätte maksma,» sõnas Rood.

See sõnavõtt tekitas saalis kahinat. Prokuröri sõnavõtule otsustas reageerida hukkunud Patricku isa Marek Maibach. «Prokuröri jutust jääb mulje, nagu meie lapsed ise olid süüdi, et nad surma said. Käib jutt mingist kättemaksust, see on arusaamatu,» sõnas ta.

Gerda Jušini kaitsja Indrek Sirk märkis, et mõistab hukkunud noorte lähedaste muret ning saab aru, et neile võibki karistus tunduda väike. «Karistus ei ole kunagi täpses balansis sellega, mida kannatanud tunnevad, mida nad on üle elanud, seepärast mõistabki õigusriigis õigust kohus, kus lähtutakse seadustest,» lisas Sirk.

Viimane sõna jäi kolmapäeval kohtus öelda Gerda Jušinile, kes pöördus hukkunud noorte lähedaste poole, sõnades, et kahetseb tegu. «Ma palun teilt vabandust, palusin juba siis vabandust ja jään seda elu lõpuni tegema,» lausus ta.

Ringkonnakohus langetab otsuse hiljemalt 31. oktoobril.


 

LOE VEEL


 


 


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD