Menu

.      

Mehkamaale Tõemaa?

  • Kirjutas Võrumaa Teataja

Mõniste mehed Meelis Mõttus (vasakul) ja Mart Erik vestlevad filmi produtsendi Johanna Trassiga.  FOTO: Gregor Saluveer

Kas Metsavenna talu kõrvale Mõnistes valmib mõne aasta pärast Tõemaa teemapark? Kas ühekandi maaomanikud panevad õlad kokku ja toovad Võrumaa lõunapiirile rohkem turismiraha? Nii võiks loota ja ennustada. Allfilm alustas Mõnistest kümnekonna kilomeetri kaugusel Vargamäe Andrese talu võtteplatsi ehitamist ja filmib siin Eesti sajandaks sünnipäevaks A. H. Tammsaare „Tõe ja õiguse”.

Teemapargid teenivad raha. Teame Lottemaad, Muumimaad, Pipimaad, Legomaad, Mikide ja Pluutodega Disneyland’i ja teisi teemaparke. Miks ei võiks võrukad koguda kuulsust Vargamäe Pearu ja Andrese abil? Külalised näeksid, milline oli 150 aastat tagasi elu tõe ja õigluse nimel maa, armastuse, jumala ja ülekraavi naabriga.

„Sõrmuste isanda” sarja võttepaigast Matamata mäel on kujunenud üks Uus-Meremaa suurimaid turismiatraktsioone, mida külastab aastas pool miljonit inimest. Kui „Tõe ja õiguse” film saab hästi tehtud ja võidab maailmas tunnustust, ei ole tegelikult takistusi, miks külalised ei võiks kääbikute maailma asemel astuda Andrese-Pearu maailma. Uus-Meremaa mägiselt maalt Kagu-Eesti kuppelmaastikule.

EAS avas eelmisel nädalal pereturismi atraktsioonide toetusmeetme, kuhu on oodatud kõik väliskülastajatele huvipakkuvate pereturismi atraktsioonide arendajad. Sealhulgas pakutakse raha nii uutele kui ka juba praegu tegutsevatele ettevõtjatele. Toetatakse investeeringuid atraktsioonidesse ja teenustesse, samuti turundustegevusi välisturgudel.

Mõnistesse kerkib meie silme all reaalne atraktsiooon, millele oleks võimalik Euroopa käest raha küsida. Selle eesmärk oleks reisimotivatsiooni loomine Eesti külastamiseks või külastusaja pikendamine.

Kas võimalik Tõemaa teemapark suudaks aastas ära teenindada kahe Võru maakonna jagu külastajaid, mis on EASi meetme üheks tingimuseks, sõltub valmiva filmi edust ja maaomanike ettevõtlikust vaimust. Aega on mõelda kuni detsembri alguseni.

Seni kuni Euroopalt on võimalik raha küsida, on filmiga loodav potentsiaalne atraktsioonipark vastselt Võrumaa lõunapiiri valdade ühinemisläbirääkimiste laua taha istunud Mõniste vallale ja selle valla maaomanikele täiesti reaalne eduloo võimalus. Turism toidab lõunapiiri.

ARVAMUS