Menu

.      

Esimese Eesti poliitköögi uudis – kiirpresident!?

Esmaspäeval vahetab esimene Eesti enneolematu pidulikkusega presidenti. Kuuendal katsel sai ta valitud. Armutult lasid ajakirjandus ja netikommentaatorid (või erakondade netitrollid) ribadeks kõik, kes julgesid kampaania korras kandideerida. Viga on selle paugutamise tõttu saanud mitme inimese renomee ja mõranenud ka mõned erakonnad. Valimistega seotud seltskond on haldusreformi ja ilmselt ka riigireformi väärt. Ehk oleks aeg põhiseadust uuendada, et presidenti (kui ta nii vajalik on) saaks valida riigi kogu rahvas? Ja mõistlik oleks lõpetada see e-valimiste promo. Tunnistavad ju Eesti tõelised sõbrad USAst, et meie suur idanaaber toimetab nende kõige salajasemates arvutivõrkudes nagu oma kodus. Kas meil on teisiti?

Riigikogu ei oleks pidanud kiirustama tööpäeva lõpuks äravalimisega, vaid leppima kokku kindlad reeglid, kuidas seda teha.

Kas end vabaks ja sõltumatuks laulnud rahvas on ikka nõus esimese Eestiga selles, et presidenditool on euroliidust errulastud nomenklatuuritöötajate mugavaks reserv-istumispaigaks? Äkki on niisugune soov pisut hilinenud, sest euroliidu vägevad kipuvad sealt ise juba ära. Kas on meie kohalike „rahvajuhtide” pingid praeguseks tühjad ja peale Soomes töö leidnud Kalevipoegade on Maarjamaalt lahkunud ka demokraatia – valimiste asemel lepiti kiirustava poolthääletamisega.

Aeg on niikaugel, et „eliidil” tuleks lasta nautida neidsamu töötutoetusi, töövõimetus- ja rahvapensioni, mis kogu rahval – ehk paneks see tõsisemalt määrama suunda, kuhu Eestit juhtida. Brüsseli tulnukaid oli seekord kandidaatide seas kaks. Kui tahetakse sedamoodi, siis pidagugi Brüssel ülal nii oma kohalikke vürstikesi kui ka nende kaasasid, tagagu neile eluaegsed hüved ja uhked matused.

Enne veel kui kontrollikoja tool on jõudnud jahtuda, on taasalanud ekspeaministri ja eksriigikontrolöri kontrollikotta saatmise saaga. Meest on väntsutatud sama kaua kui kampaania läbi teinud ekspresidendikandidaate.

Kiirpresidendimääramist silmas pidades tasuks kiirkorras kontrollikotta saata näiteks üks tublidest Luhamaa tollitöötajatest.

ARVAMUS