Tavaliselt kasutame kodus eeljahvatatud kohvi, kuid ainult värskelt jahvatatud kohviubadel on parimad aroomi- ja maitseomadused. Eeljahvatatud kohv võib olla jahvatatud kujul seisnud juba pikka aega, mõnikord isegi kuni aasta. Sellise kohvi juures ei ole midagi värsket, maitsekat ega aromaatset ning kui soovite oma tassi parimat tulemust, on hea idee investeerida kohviveskisse ning valmistada kohv värskelt röstitud ubadest. Lugege edasi, kui te ei tea veel midagi kodus ubade jahvatamisest või sellest, millist tüüpi kohviveskit valida.
Kohviveskite tüübid
On kahte tüüpi kohviveskeid: teradega ning kividega. Teradega veskid ei ole nii populaarsed, sest nendega ei saa seadistada jahvatamisastet. Kividega on aga võimalik kohvi jahvatada erineva jämedusastmega erinevate valmistamisviiside jaoks: kasutage peenemat seadistust traditsioonilise Türgi või Kreeka kohvi jaoks ning keskmist seadistust, et teha kohvi fi lterkohvimasinaga või otse tassi „pätikohvi” tegemiseks.
Manuaalsed veskid (käsikohviveskid). Neid on väga lihtne kasutada, need on vastupidavad ja säästlikud. Need ei vaja elektrit, seega on nende kasutamine soodne. Muidugi sobib see tüüp just neile, kes ei ole niivõrd nõudlikud kasutajad ning kes ei karda ise kätt külge panna, sest jahvatamine käib käsitsi. Seda tüüpi veski sobib, kui jahvatate kohvi tavaliselt väikestes kogustes, näiteks ühe või kahe tassi jaoks, aga kui soovite rohkem teha, võib see osutuda veidi keeruliseks. Kohvisõbrad armastavad käsikohviveskeid mitte ainult lihtsuse ja soodsa hinna pärast, vaid ka seetõttu, et need ei lähe nii kuumaks kui elektrilised ning kohvi aroom säilib paremini. Kuid uued automaatsed veskid tehakse juba sisseehitatud jahutussüsteemidega, nii et selliseid probleeme ei teki.
Elektrilised veskid. Nendel veskitel on tavaliselt kaks osa: mootor ja oamahuti. Kividega veskid on populaarsemad kui teradega veskid, sest need lubavad valida, kui peeneks või jämedaks oad jahvatatakse. Komplekssematel veskitel on kuni 40 jahvatusastet. Tavaliselt on need veskid automaatsed ehk kohvi jahvatamiseks tuleb ainult nuppu vajutada. Teradega veskid on odavamad, kuid nende terad keerlevad niivõrd kiiresti, et on raske ubasid ühtlaselt jahvatada. Lõpptulemuseks on pahatihti midagi, mis näeb välja, nagu see oleks tükeldatud erinevate suurustega tükkideks, mitte jahvatatud. Samuti kipuvad need kiirelt kuumaks minema.
Integreeritud. Tavaliselt on kohviveski integreeritud kohvimasina sisse. See teeb kogu protsessi väga lihtsaks, lihtsalt valage kohvioad oamahutisse ning programmeerige masinast oma jook ja selle kogus sobivaks. Sellisel juhul ei ole vaja jahvatamise pärast eraldi vaeva näha ning teie tass kohvi valmib alati värskelt jahvatatud ubadest.
Mugavus on võti
Kui teie kohviveskil on „START” nupp, tähendab see seda, et veski hakkab nupuvajutusega tööle. Kui sellist nuppu pole, hakkab veski tööle ainult siis, kui panete kaane peale. Sellisel juhul peate aga seda ka terve protsessi ajal peal hoidma. See ei ole just kõige mugavam viis veskit kasutada, seetõttu on oluline tööprotsess enne ostmist selgeks teha. Pöörake tähelepanu kõigile turvakatetele ja kaantele, sest kui need purunevad, võib olla võimatu kaant korralikult sulgeda ja seega ka veskit kasutada. Kividega veskid ei nõua kaane all hoidmist. Tavaliselt piisab, kui valite jahvatusaja (koguse) ning jahvatusastme – peenest jämedani. Seda tüüpi veskid on tavaliselt kõrgema kvaliteediga ning ka veidi kallimad, samuti jahvatavad need üldiselt ubasid ühtlasemalt.
Millele peaksite kohviveskit ostes tähelepanu pöörama?
Võimsus. Kohviveski mootori võimsust mõõdetakse vattides (W). Paljud mudelid on võimsusega vahemikus 150–300 W, alla selle vahemiku võib jääda ebapiisavaks ning veski võib tihti kinni kiiluda.
Kohviubade mahuti. Kohviubade mahutid mahutavad tavaliselt 30–90 grammi. Mõnel veskil on võimalus lisada rohkem ube, kuid nad jahvatavad siiski korraga ainult ühe tassi koguse. Kui plaanite ainult üksikuid portsjoneid jahvatada, ei ole vaja oamahuti pärast muretseda, kuid kui eelistate jahvatada suuremaid koguseid, pöörake tähelepanu ka suurusele.
Disain. Neile, kes hoolivad oma stiilsest kodust, võiks olla hea idee võrrelda erinevate disainilahendustega veskeid. Kohviveski korpus on kõige olulisem osa. See võib olla tehtud terasest või plastist, seega mõelge oma köögi interjööri peale ning otsustage, mis paremini sobiks. Õnneks on palju tootjaid ning disainivalikud on peaaegu lõputud, isegi kui soovite roosat veskit.
Jahvatusmehhanism. Saate valida terade ja kivide vahel. Nagu enne selgitatud, on kividega veski parem variant.
Automaatne väljalülitus. Kui ostate lihtsa veski, ei pruugi selline funktsioon teid huvitada, kuid kui otsite võimsamat varianti, oleks hea ka automaatse väljalülituse funktsioon. Saate jätta veski oma tööd tegema ja ei pea muretsema väljalülitamise pärast. Kui oad on jahvatatud, jääb veski seisma, säästes veskit tühjana töötamast. Nii säästate mootorit ja veskikive ning säästate ka oma aega.
Hinnavõrdlus
Kui rääkida kohviveskitest, on hinnavahemik üsna lai. Soodsamad veskid võib leida hinnaklassist alla 100 euro. Selle hinnaklassi veski teeb muidugi oma tööd ja jahvatab oad, kuid sel ei ole tõenäoliselt lisafunktsioone ega ka laia jahvatusastmete vahemikku. Kui otsustate midagi võimsamat osta, suureneb ka hinnaklass. Korraliku veski eest võite maksta isegi rohkem kui 150 eurot. Sellistel veskitel on tavaliselt rohkem funktsioone: rohkem jahvatusastmeid, automaatne väljalülitus. Enne kohviveskisse investeerimist on mõistlik hoolikalt oma vajaduste peale mõelda. Kohviveski on hea investeering neile, kes soovivad nautida oma kohvi värskelt või kellel on traditsiooniline „käpaga” masin. Kohviveski on kohvimasina tubli paariline ning lubab nautida parimaid maitseid ja aroome, mida oad võivad pakkuda.
Seega, kohviveski ei tohiks olla lihtsalt üks kena aksessuaar teie köögis. See peaks olema töökindel, võimas, lihtne kasutada ja lubama nautida head aromaatset kohvi iga päev. Unustage eeljahvatatud kohv supermarketist, nautige värskeid maitseid mugavalt oma kodus. Värskelt jahvatatud oad on maitsva kohvi võtmeks – tõeline kohvigurmaan teab!