Warning: Attempt to read property "image_intro" on null in /data01/virt3788/domeenid/www.vorumaateataja.ee/htdocs/plugins/system/helixultimate/overrides/layouts/joomla/content/full_image.php on line 118

Võrus läks streigipäeval vähemalt tosin põnni ikkagi lasteaeda

MEELEAVALDUS • Ehkki lasteaiatöötajate tööd tasustavad omavalitsused, võtsid ka nemad nõuks streikida. Uurisime, milline seis oli eile Võru lasteaedades: kas lasteaiad olid kinni ning kui mitte, siis mitu last kohale tuli; samuti seda, millised nõudmised lasteaiaõpetajatel ja -töötajatel on.


Helistasime lasteaedadesse laste tavapärasel hommikusöögiajal – umbes kell 8.30. Selgus, et kõik lasteaiad on ikkagi lahti ja teatud hulk töötajaidki kohal. Nii näiteks ütles Punamütsikese lasteaia direktor Ave Kalk, et kuigi streigist läks nende maja töötajatest osa võtma 33 inimest, töötab valverühm.


Ave Kalgi sõnul olevat umbes üheksa-kümme lapsevanemat enne streigipäeva teada andnud, et neil pole 7. märtsil last kuhugi võimalik jätta ja peavad lapse ikkagi lasteaeda tooma. Hommikusöögiajaks oli lapsi kohal neli.


Okasroosikese lasteaia direktor Kaidi Maask sõnas, et streigipäeval on neil majas kaheksa töötajat. Kella 8.30 ajal oli kohal kuus last.


„On oodata, et lapsi tuleb veelgi täna lasteaeda,” lausus Maask Võrumaa Teatajale.
Päkapiku lasteaiaski oli teatud seltskond töötajaid eile tööpostil, nende hulgas näiteks ka kaks õpetaja abi. Lapsi oli õppealajuhataja Anita Punamäe sõnul hommikusöögiajaks kohal kaks.


Maavalitsuse ette piketeerima ei mindud


Ka lasteaed Sõleke polnud kinni ja nii olid seal eile kohal õppealajuhataja Eve Kirs, majandusjuhataja, infojuht ning paar tehnilist töötajat. Hommikusöögiajaks ei olnud
majja tulnud ühtki last.


Streigijuht Maire Eiche Sõlekesest andis Võrumaa Teatajale teada, et lasteaiatöötajate nõudmisi arutatakse üheskoos kella 9 ajal Punamütsikese lasteaias. Seetõttu rääkisime ka Punamütsikese lasteaia streigijuhi Aivar Kogeriga, kes ütles, et kõik streigis osaleda soovinud Võru lasteaedade haridustöötajad on ühinenud ja oma ühised nõudmised saatnud nii Riigikogule, haridusministeeriumile kui ka Vabariigi Valitsusele. Oma pöördumises soovivad lasteaiaõpetajad, et kehtestataks koolieelsete lasteasutuste õpetajatele atesteerimisel omistatavate ametijärkude kaupa üleriigilised töötasu alammäärad võrdselt põhikooli- ja gümnaasiumi õpetajate alammääradega. Sellest tulenevalt soovitakse, et riigieelarves nähtaks ette vahendid üleriigiliselt töötasu alammäärade kehtestamiseks koolieelse lasteasutuse õpetajatele ja kehtestatud alammäärad oleksid riiklikult finantseeritud. Lisaks oli põhisoovide loetelus see, et puhkus võrdsustataks koolipedagoogide puhkuse ajaga (42 puhkusepäeva asemel soovitakse 56 puhkusepäeva) ja et ka õpetaja abid lasteaedades saaksid paremat palka, sest ootused nende tööle on aasta-aastalt suurenenud. Ühtlasi soovitakse õpetaja abidele täiendavat puhkust seitsme päeva võrra.


Aivar Kogeri sõnul ei soovinud Võru lasteaedade töötajad maavalitsuse juurde piketeerima minna.


Kuna saime infot, justkui oleks lasteaiaõpetajate palku Võrus hiljuti just tõstetud, küsisime kas see vastab tõele. Sõlekese streigijuht Maire Eiche lükkas selle väite ümber. Möödunud aasta 14. detsembril toimunud palgatingimuste läbirääkimistel lasteaedade ja huvikoolidega lepiti kokku palga alammäärad, mis hakkavad kehtima alates käesoleva aasta 1. oktoobrist. Palgatõus on viieprotsendiline ja see ei puuduta ainult õpetajaid, vaid laieneb kogu personalile.


Kõikide lasteaedade kodulehtedel oli kirjas streigi täpne põhjus: „Streigi põhjuseks on asjaolu, et Vabariigi Valitsuse, kohalike omavalitsusliitude ja Eesti Haridustöötajate Liidu vahelised palgaläbirääkimised ei ole andnud õpetajate töötasu alammäära osas 2012. aastaks soovitud tulemusi ning riikliku lepitaja 13. veebruari 2012 otsusega töörahu kohustus ei kehti.” Lasteaedade juhtkonnad streigis ei osalenud, kuid lasteaedades streigipäeval otsest õppe- ja kasvatustegevust ei toimunud. Lastevanemad olid streigi suhtes toetavad ja mõistvad ning vaid vähesed ei leidnud lapsehoidmiseks lasteaiale alternatiivi.


 


 

LOE VEEL


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD