Menu

.      

Võru linnavolikogus käärib

Võru linnavolikogu 11. novembri istung, kus toimusid väidetavad õigusrikkumised. Foto: IRJA TÄHISMAAPINGED VOLIKOGUS • Võru maavanem algatas järelevalvemenetlused Võru linnavolikogu otsuste kohta, mis puudutavad linnavolikogu esimehe valimist, abilinnapeade ametisse nimetamist ja linnavalitsuse eelmisele koosseisule hüvitiste maksmist.

Võru linnavolikogu Reformierakonna fraktsioon esitas maavanemale taotlused järelevalve
tegemiseks Võru linnavolikogu 1. novembri otsuse nr 42 ja 11. novembri otsuse nr 47 õiguspärasuse üle. Esimene otsus puudutab volikogu aseesimehe valimist, teine aga abilinnapeade Kalev Ilvese ja Sixten Silla ametissenimetamist ning ametikohustuste täitmisest vabastatud isikutele hüvitise maksmist.

Viimane rikkumine seisneb taotlejate hinnangul selles, et volikogu istungil ühendas volikogu põhjendamatult kaks päevakorrapunkti. Küsimused esitati alguses päevakorda kahe erineva punktina ning ette olid valmistatud ka erinevad eelnõud, sest ka sisuliselt oli tegemist erinevate otsustega. Punktide liitmine toimus volikogu esimehe Tõnu Jõgi initsiatiivil, kuid volikogule ei selgitatud säärast toimimist ühegi asjakohase põhjusega.

Maavanem Andres Kõiv viibib praegu puhkusel. Maavanema kohusetäitja, maasekretär Heli Põhja kinnitas, et 29. novembril esitati maavanemale taotlus järelevalve tegemiseks Võru linnavolikogu 1.11.2013 otsuse nr 42 õiguspärasuse üle Võru linnavolikogu aseesimehe valimisel kehtestatud menetluskorra väidetava rikkumise põhjendusel. Maavanema 3.12.2013 korraldusega on nimetatud taotluse osas algatatud järelevalve. Järelevalve korraldamise lõpptähtajaks on määratud 9.01.2014. Võru linnavolikogu 11.11.2013 otsuse nr 47 õiguspärasuse kontrollimiseks on esitatud taotlus 11. detsembril. Maavanema korraldus järelevalve algatamise kohta on 11. detsembrist ja tähtaeg 16.01.2014.

„Paraku on Võru linna maine saanud volikogu koalitsiooni tegemiste tõttu taas oluliselt kannatada,” põhjendas järelevalve taotlemist Reformierakonna fraktsiooni esimees Jüri Kaver. „Alles see oli, kui võimuliit tormas ummisjalu edendama ühe ettevõtja ärihuve, tuues volikogu istungile planeeringu eelnõu, ilma et seda asjakohased komisjonid oleks arutanudki. Nüüdne juhtum kinnitab taas, et võim tegutseb räpakalt, pidamata kinni seadustest ja headest tavadest.”

Reformierakonna fraktsiooni hinnangul toimus volikogus päevakorrapunktide liitmine eesmärgiga õigusvastaselt asja otsustamist mõjutada, seetõttu tuleks volikogu otsus tunnistada kehtetuks. Volikogu esimees on fraktsiooni hinnangul kahe päevakorrapunkti koos menetlemisel rikkunud menetlusnõudeid ja ületanud oma pädevust. Kuna tegemist oli kahe erineva otsusega, ei oleks saanud volikogus nende vastuvõtmist hääletada ühekorraga. Säärase toimimise välistavad kohaliku omavalitsuse korralduse seadus, linna põhimäärus ja Võru linnavolikogu reglement. Seadus, põhimäärus ja reglement sätestavad, et iga otsus või küsimus tuleb eraldi läbi hääletada ja hääletamistulemused tuleb kindlaks teha iga otsuse või küsimuse kohta eraldi.

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD