EESTI ELU

Koolikokk jagab kavalaid nippe, kuidas katta soodsalt suurpere jõululaud

pixabay

Jõulud on küll maagiline aeg, kuid lisaks kingitustele tuleb peredel katta ka külluslik toidulaud, mis tähendab kiiresti kahanevat pangaarvet. Kavalaid nippe suurpere jõululaua soodsaks katmiseks jagab Daily koolikokk Evelyn Bauman.

Pühade-eelne inventuur kappides

Paljudes kodudes on kapid täis erinevaid konserve ja poolikuid pakke kuivainetega ning sügavkülmas ootavad erinevad lihatükid ja kottidesse pakitud hakkliha. Ometi leiavad need samad asjad tee poenimekirja. „Olemasolevatele toiduainetele kasutuse leidmine vähendab poearvet märgatavalt. Poolik pakk rosinaid või kuivatatud ploome leiab väga hästi kasutust jõulupraes, makaronidest võib teha salatit, konservtomatitest hõrgu kastme prae kõrvale ning hakklihast valmib maitsev pikkpoiss“ soovitas kogenud koolikokk.

Planeeri ja koosta nimekiri

Enne kiiret jõuluaega koosta eelarve, mille piires peab terve pere söönuks saama. Et toidupoes maitsvate jõuluhõrgutiste vahel pea kaotamist vältida, koosta nimekiri roogadest, mida laual näha soovid ja vastavalt sellele ka ostunimekiri. „Nimekirjaga poes käimine aitab keskenduda ainult vajalikule ning annab juba kodus aimu, millise väljaminekuga tuleb arvestada,“ õpetas Bauman.

Otsi allahindluseid

Planeerimine võtab küll aega, kuid säästab ka raha. Erinevatest toidupoodidest mööda kõndides astu sisse ja vaata, kas leidub hea pakkumine mõnele tootele, mida oled planeerinud jõululaual pakkuda. Samuti ei tasu eelarvamustega suhtuda pakkumistesse, mis postkasti igapäevaselt täidavad – võib-olla ootab allahindlus poes, mida teie pere kunagi ei külasta!

Valmista toit ise

Erinevate vürtsidega maitsestatud ja hõrkude glasuuridega jõulupraed poelettidel on väga maitsvad, ent isetehtud praad tuleb kindlasti soodsam.

„Suurele perele jõulutoidu valmistamiseks võiks minna turule, valida sobiva lihatüki, määrida see kodus soola, pipra, sinepi ja küüslauguga kokku ning panna siis ahju küpsema. Turul kauplevad talunikud teevad tihti ka suuremale kogusele lihale parema hinna,“ jagas koolikokk kavalaid nippe.

Lihtsuses peitub võlu

Mida rohkem koostisosasid on retseptis, seda kallimaks toit kujuneb. „Eestlaste jõululaual on alati olnud lihtsad ja kodused toidud. Samasugust tava võiksid inimesed ka tänapäeval järgida, koormamata jõulupraadi põnevate maitsete ja lisanditega, mis kokkuvõttes praele hinda lisavad,“ rääkis Daily kokk.

Valmista toitu varuga

Suurema koguse toidu valmistamine nõuab suuremat tööd ja vaeva vaid ühel õhtul, ent hommikul saab järelejäänud jõulupraest lihtsa vaevaga valmistada võileibasid ja järgmiseks õhtuks maitsvat suppi. „Jõulude ajal võiks inimesi juhtida mõõdukus, sest oluline on ju perega koosveedetud kvaliteetaeg. Kindlasti ei ole jõulud võistlus uhkeima toidulaua tiitli saamiseks, mille nimel kodukokk vaid aega pliidi ääres peab veetma“ sõnas Bauman.

Viis levinud apsu jõuluprae küpsetamisel

FOTO: V
Jõuluõhtu läheneb iga päevaga ja koduköökides käivad juba ettevalmistused maitsvaks pidulauaks, mille uhkuseks on ikka ja alati hõrk jõulupraad. Traditsioonilise seaprae valmistamine nõuab küll pisut aega ja vaeva, kuid nauditav maitseelamus on seda igati väärt. Kuidas rõõmustada peret ja külalisi aga sellise jõulupraega, mis jätab helge mälestuse ka järgnevaks aastaks? Rakvere tootekategooria juht Heli Sepp pani kirja kõige levinumad apsud ahjuprae valmistamisel ja jagab praktilisi soovitusi, kuidas neist kauge kaarega mööda minna. 
 
Pistad liha külmikust otse ahju
Enne kuumtöötlemist peaks liha umbes tunni toasoojas seisma, et ahju pannes ei toimuks suurt temperatuurimuutust ja praad hästi pruunistuks. Liha võib soovi korral enne kuumtöötlemist hoida külmkapis meelepärases marinaadis umbes ööpäeva.
 
Liha jääb tooreks
Liha valmimisaeg sõltub ahjuprae suurusest, kuid üldjuhul arvestatakse 1 kg liha kohta 90 minutit küpsemisaega. Soovitatav on kasutada lihatermomeetrit või niinimetatud praevalvurit, mis annab märku, kui roog on valmis. Liha on küps, kui terava noa või vardaga torgates ei tule punakat vedelikku. Eralduv vedelik peab olema läbipaistev ja selge.
 
Maitsestad üle
Vürtsid, maitsetaimed ja köögiviljad aitavad prae veelgi pidulikumaks ning maitsvamaks muuta. Samas tasub jälgida, et maitseained ei varjutaks lihatoidu loomulikku maitset, vaid tooksid lihale omase maitse paremini esile ja annaksid juurde soovitud maitsevarjundi. Väga sobilikud maitseandjad on kohalikud maitseköögiviljad nagu küüslauk või mugulsibul. Loomulikult võib lihatüki lihtsalt kokku hõõruda soola-pipraseguga või näiteks sinepi-meeseguga ja lasta enne ahjupanekut veidi seista.
 
Lõikad liiga vara lahti
Enne lahtilõikamist võiks lasta valmis prael 5–15 minutit seista, et lihamahlade liikumine peatuks. Nii ei valgu lahtilõikamisel vaagnale liigset väärtuslikku vedelikku. Liha lõigatakse ristikiudu ka pärast küpsetamist. See lühendab lihaskiude, tehes portsjonitükid õrnemaks ja pehmemaks.
 
Kasutad nüri nuga
Liha lahtilõikamiseks peab olema kindlasti terav nuga, et me ei närustaks lõikepinda. Nuga peab libisema kergelt läbi liha. Nuga on nüri siis, kui sibulat või tomatit lõigates libiseb tera paigast ega tee kohe sisselõiget. Samuti vajab nuga teritamist, kui selle teral on näha täkkeid või muid vigastusi.

5 põhjust, miks lapsi varases eas toiduvalmistamisesse kaasata

Pixabay

Selleks, et maitsemeel areneks ja kiirtoidust ei saaks igapäevane kõhutäide, tuleb lastele armastust täisväärtusliku toidu vastu juba varases eas õpetama hakata.

43 üldhariduskoolis ja 15 lasteaias Daily kaubamärgi all toitlustusteenust pakkuva Baltic Restaurants Estonia AS müügi- ja turundusjuhi Tiiu Endriksoni sõnul muutuvad laste toidueelistused küll vanuse ja tujudega, kuid vundamendi õigeteks valikuteks laovad siiski kodu ja kool. Seetõttu soovitab ta õpetada lastele juba varases eas puhta tooraine olulisust ja kaasata neid toiduvalmistamisesse.

 „Toiduvalmistamine on mänguline protsess, mis kasvatab isetegemise huvi. Meie sooviks on lastele näidata, kuidas valmib toit koolisööklates, millised on meie tervisliku koolilõuna põhimõtted ning ühtlasi õpilastele ka õpetada, kuidas valmistada üks lihtne, maitsev ja tervislik eine,“ rääkis Endrikson.

 Koduse toidu valmistamine arendab maitsemeeli

Mida varem puutuvad lapsed kokku toiduvalmistamisega, seda kindlamalt areneb lapse maitsemeel ning värske ja terviklik toit saab tähtsa osa menüüs. Täisväärtusliku toiduga harjunud lapse puhul on väiksem risk, et ta hakkab ülemäära sageli kiirtoitu eelistama.  „Ka koolitoidus välistavad menüüstandardid igasugused maitsetugevdajad ja soola sisaldavate maitseainete ning erinevate puljongi-, supi- või kastmekontsentraatide kasutamise,“ tutvustas Daily esindaja tervisliku koolitoidu põhimõtteid.

 Ühiskokkamine annab võimaluse arutada toidu päritolu ja tervislikkuse üle

Lapsega köögis aega veetes on võimalik selgitada toidu päritolu ja seda, millised on erinevate otsuste tagajärjed keskkonnale. Mida haritumad on lapsed toidu osas, seda enam on nad valmis sööma midagi tervislikku. „Täisväärtuslik toit sisaldab kasulikke toitaineid ja vajalikul hulgal kaloreid. Lisatud suhkrud praktiliselt puuduvad ja maitsetugevdajaid ei kasutata,“ rääkis koolitoitlustaja tervislikust toidust.

 Lapsed söövad meelsamini enda valmistatud toitu

Lapsi juhib uudishimu. Isegi, kui neile tavaliselt mõni toit ei meeldi, siis ise valmistades on nad seda tõenäoliselt valmis siiski proovima. „Kaasa lapsed õhtusöögi valmistamisesse, lähene loovalt, serveeri toit kunstipäraselt või vaimukalt ja isegi, kui taldrik tühjaks ei saa, siis uudishimust proovib küll iga laps enda kätetööd,“ õpetas Endrikson.

 Toiduvalmistamine aitab õpetada eluks vajalikke oskuseid

Lapsed on uskumatult loovad ja isegi muna katki löömine pannkookide küpsetamiseks ei ole 3-aastasele probleem. „Õpeta lapsele hakkimist, vahustamist, riivimist, munade katki löömist ja toidu segamist ning varsti võidki nautida pühapäevaseid pannkooke voodis. Segamini köök on selle juures väikene ohverdus,“ julgustas Endrikson lapsevanemaid.

 Toiduvalmistamine pakub kvaliteetaega pere ringis

Paljude perede jaoks mööduvad õhtud nii, et lapsed mängivad omaette ja vanemad valmistavad õhtusööki. Koos toiduvalmistamine annab võimaluse suhtlemiseks ja kvaliteetaja veetmiseks. See on kena traditsioon, mida jätkata ka lapse suuremaks kasvades.


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD