Menu

.      

GALERII Neljapäeval meenutati Võru raudteejaamas 1941. aasta juuniküüditamise ohvreid

  • Kirjutas Kadi Annom

Pärjad ja küünlad asetati 2016. aasta suvel Võru raudteejaama ees avatud 1941.–1952. aastani küüditatute või Venemaa vangilaagritesse deporteeritute mälestusmärgi juurde. FOTOD: Aigar Nagel

AJALUGU ❯ 14. juunil, mil täitus juuniküüditamise 77. aastapäev, meenutati küüditamise ohvreid kõikjal Eestis. Keskpäeval koguneti pärgade ning küünalde asetamiseks ka Võru raudteejaama.

FOTOD: Aigar Nagel

„Ma langetan pea nende saatusekaaslaste mälestuseks, kes jäid Siberisse ja soovin kõigile kohalolijatele tugevat tervist,” nende Võrumaa Memento juhi Silver Silla saadetud sõnadega algas neljapäeva lõuna ajal 1941. aasta juuniküüditamise ohvrite mälestustseremoonia.

FOTOD: Aigar Nagel

„1941. aasta juuniküüditamine oli inimsusevastane kuritegu, mille panid toime NSVLi julgeolekujõud Baltikumis ja Bessaraabias „nõukogude vastastest elementidest” vabanemiseks, ohtu nähti isegi naistes, lastes ja raukades, aga eelkõige inimestes,” sõnas Võrumaa muuseumi peavarahoidja Artur Ruusmaa ja lisas, et Eestist küüditatute nimekirjas oli 10 702 nime, nende hulgas ka 295 isiku nimed, kes olid küll küüditatute nimekirjas, kuid keda ei saadud kätte. Eestist, Lätist, Leedust, Ukrainast, Moldovast ja Valgevenest asustati ümber rohkem kui 85 000 inimest.

FOTOD: Aigar Nagel

Mälestati neid süütuid inimesi, kes langesid okupatsioonivõimude ebainimliku terrori ohvriks. Mälestades loodame, et sellised inimsusevastased kuriteod ei kordu enam kunagi.

FOTOD: Aigar Nagel

FOTOD: Aigar Nagel

 

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD