UUDISED

Võru juustutehase plaanid tulevikuks: 100 000 juustukera lattu küpsema!

Valio Administratiivhoone ehitus

• Vahur Sikaste: „Plaanime Forte ladu tulevikus kümme korda suurendada.” •

 Juustutootmise algusaastad Võrus

1968. aastal rajati Võru juustutehase eelkäija Võru Piimatoodete Kombinaat aadressil Pikk tn 23, kus seisab Võru Juust praeguseni. Algusaastatel sündisid Võru Juustus legendaarsed Vene juust ja juust Atleet.

 Juustu tootmine oli tehase esimestel tegevusaastatel füüsiliselt väga raske. Juustu valmistati kerades, ühe juustukera kaal oli aga umbes 15 kg. Metallist juustuvormid kaalusid poole rohkem ja neid tuli töötajatel vahel tõsta lausa peast kõrgemale presside alla, milleks kutsuti appi isegi sõjaväelasi. Seejärel tuli eelpressitud juustukerale asetada lapp ja juust ümber pöörata nii, et juustukera täpselt vormi kukuks – selline täpsusloopimine oli kurnav. „Seda rasket tööd tegid ainult mehed ja naised olid töö juures abilisteks,ˮ meenutab Võru Juustu juustumeister ja Atleedi juustu retsepti looja Valve Kelp.

Võru juustutehas: ettevõte, mille taga seisavad pühendunud töötajad

Pildil on Valio Võru juustutööstuse tehasejuht Vahur Sikaste (vasakult teine) koos staažikate töötajate (vasakult) Rita Mokriku, Ülla Koduvere ja Aare Leeriga. Juustukera, mis ootab oma valmimist umbes aasta, kaalub üle 30 kilo. Foto: AIGAR NAGEL

PIKAAJALISED TÖÖTAJAD ❯ Võru juustutehas tähistab tänavu 50 aasta juubelit.

Legendaarne juustutehas on legendaarne ka oma töötajate poolest. Kõige staažikam neist on ettevõttes töötanud üle 45 aasta. Võru juustutehase direktori Vahur Sikaste sõnul on töötajate keskmine vanus 46 aastat. Tehasejuhi sõnul on see iseenesest kuidagi niimoodi välja kukkunud, et inimesed on jäänud ettevõttesse püsima ja ta on selle üle ainult uhke. Kuigi ettevõte on üle elanud erinevaid aegu, on suurettevõttes kunagi töötanud üle 1000 inimese. Praegu töötab tehases kokku üle 170 inimese. Öeldakse ikka, et iga eduka ettevõtte taga on pühendunud inimesed. Võrumaa Teataja toob teieni need üksikud endised ja praegused persoonid, kes räägivad meile sellest, mis neid juustutehasega nii kauaks siduma on jäänud. Oleme tänulikud.


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD