Menu

Looduslikud ja käsimüügi rahustid - kas ja kuidas need toimivad?

  • Kirjutas Sisuturundus

Kui elutempo on kiire ja stress kimbutab, siis otsitakse võimalusi, kuidas leida meelerahu ja lõõgastuda. Kindlasti ei ole vaja kohe pöörduda retseptiravimite poole. Antidepressandid ja kanged rahustid ei ole need, mida kohe otsima peaks. Esialgu võiks vaadata, millised on teised võimalused. 

Apteekides on müügil käsimüügi rahustid ja looduslikud rahustid ehk rahustid ilma retseptita, mis võivad leevendada tekkinud sümptomeid. 

Mille vastu aitavad looduslikud rahustid ja käsimüügi rahustid?

Üldjuhul pöörduvad inimesed apteekri poole siis, kui stressitase on tavapärasest kõrgem ehk keeruline on keskenduda, võib esineda raskusi magama jäämisel, inimene tunneb, et tal on pidev ärevus, meeleolu kõigub ning võib olla ka raskusi normaalse hingamisega. 

Käsimüügi rahustid ja looduslikud rahustid on sellised, mis pigem aitavad siis, kui sümptomid on alles tekkinud ehk tegemist ei ole kaugeleulatuva probleemiga, mille puhul peaks arsti kirjutama välja antidepressante või rahusteid. Samuti ei pruugi looduslikud rahustid ja retseptivabad rahustid avaldada mõju pikaajaliselt, st seda, et need võivad pakkuda leevendust mõnda aega, kuid sümptomite ägenemisel oleks soovitatav pöörduda perearsti poole.

Millised on looduslikud rahustid ja käsimüügi rahustid?


Looduslikud rahustid on näiteks järgmised:

Kummel - üks enim uuritud maitsetaimi, mis on ühtlasi ka üks ohutuim rahustav ürt, mida proovida. Siiski ei saa välistada, et mõnel inimesel võib tekitada see allergilisi reaktsioone. Kummelis on erinevaid rahustavaid koostisosi nagu nt flavonoid, mida nimetatakse apigeniiniks, mis loob kerge rahustava toime, põhjustades unisust ja vähendades ärevust. Kõige tavalisem kasutusala on kummeliteena kummelit tarbida. Samas leidub kummelit ka tablettidena.

Palderjan - palderjani on sajandeid kasutatud uneprobleemide, ärevuse ja unehäirete puhul. Palderjan leevendab stressi ja rahutust ning aitab kaasa kergemini uinumisele. Palderjani tarbimist lühiajaliselt peetakse suhteliselt ohutuks. Apteekides on müügil palderjani tabletid kui ka tilgad.

Lavendel - lavendlit on samuti peetud ärevuse nähtude vähendajaks.  Ärevusevastane toime on isegi tõestatud mitmete kliiniliste uuringutega. Kuivatatud lavendliõitest võib valmistada teed, kuid lavendli eeterilikku õli saab lisada näiteks vannivette ja see mõjub rahustavalt. Lavendel leidub apteegis rahustavate kapslite- ja tilkade koostises.

Kannatuslill - kannatuslille kasutatakse samuti põhiliselt eesmärgiga vähendada ärevust ning sellest tingitud unetust. Väidetavalt on kannatuslillel vaimselt kui füüsiliselt lõõgastav toime. Kannatuslill võib ka aidata hirmu vähendada. Südameprobleemide korral tuleb kannatuslille tarbida ettevaatlikult ja nõu pidada oma arstiga. Raseduse ja rinnaga toitmise ajal ning raseduse planeerimisel ei tohiks seda kasutada.

Sidrunmeliss - sidrunmelissi peetakse lõõgastavaks, meeleolu tõstvaks ja ärevusevastaseks. Sidrunmelissi peetakse üldjuhul ohutuks ja õigel kasutamisel tervetel täiskasvanutel ei avalda see kahjulikke mõjusid. Sidrunmelissi täiendatakse sageli teiste rahustavate ürtidega (nt palderjan, lavendel, humal). Sidrunmelissi leidub nii tablettide, kapslite kui tilkadena. Melissilehtedest saab keeta ka teed. Sidrunmelissi ei tohiks tarbida raseduse ja imetamise ajal, samuti kilpnäärme haigustega patsientide puhul.

Rahustid ilma retseptita ehk käsimüügi rahustid on müügil Apotheka apteegis ja teistes apteekides, kus saab vajadusel küsida spetsialisti käest soovitusi selles osas, milline looduslik rahusti sobib sümptomite leevendamiseks kõige paremini. Võib-olla piisab esialgu sellest, kui soetada rahustavad palderjani tilgad

Sisuturundus

20 PÄEVA ENIMLOETUD