Menu

.      

Algas suurõppus Siil

  • Kirjutas Võrumaa Teataja

Kolmapäeval algab 14. maini kestev suurõppus Siil, kus ligi 15 000 kaitseväelast, kaitseliitlast, naiskodukaitsjat, politseiametnikku, päästetöötajat ning liitlas- ja partnerriigi sõjaväelast harjutab laiapindse riigikaitse toimimist.

„Kaitseväe suurõppus Siil on eelkõige maakaitse õppus, kus kandev roll on Kaitseliidul. Samas ei saa me unustada  riigi- ja inimeste koostööd julgeoleku tagamisel. Kõigil on selles oma roll. Tänapäevases maailmas puudutab julgeolek lisaks riigikaitseorganisatsioonidele ka sisejulgeolekuga tegelevaid ametkondi ning era- ja avalikku sektorit,“ ütles kaitseväe juhataja kindral Riho Terras, kelle sõnul on Siili õnnestumises tähtis iga osaleja panus. „Samuti olen tänulik kõigile maaomanikele ja ettevõtjatele, kelle toetuseta Eesti suuruses riigis Siili mastaabis õppuse korraldamine oleks võimatu,“ lisas Terras.

Õppuse peamiseks eesmärgiks on harjutada maakaitse toimimist nii konventsionaalse kui tavatu sõjapidamise keskkonnas. Selleaastane õppus hõlmab kogu Eestit ning keskendub lõpuosas Kagu-Eestis ja Põhja-Lätis toimuvale lahingutegevusele. 

„Siil 2018 peab saatma välja tugeva sõnumi meie ühiskonnale, liitlastele ja vastasele, et oleme võimelised ühiskonnaüleseks riigi ja meie inimeste kaitseks ükskõik millises olukorras,“ ütles Kaitseliidu ülem kindralmajor Meelis Kiili, kelle sõnul oodatakse Siilile seetõttu kõiki kaitseliitlasi, et koos kaitseväelaste, politseinike, liitlaste ja teistega näidata, et iga okas loeb. 

Õppus jaguneb kolme etappi, millest esimese 2.-4. maini kestval õppusel osalevad üksused saavutavad lahinguvalmiduse; teises 4.-7. maini kestvas faasis üksuste koostööõpe ja kolmandas etapis 8.-12. maini õppelahingud. Siili fookus on maaväel, kuid oluline roll on ka mere- ja õhuväel. Lisaks 19 liitlas- ja partnerriigi kaitseväelastele osalevad veel viie NATO struktuuriüksuse esindajad.

20 PÄEVA ENIMLOETUD