Menu

.      

Islandi vulkaan ja Suur Munamägi purskavad!

  • Kirjutas Kalle Kevad

1790. aastal esimest korda mainitud Munna Mäggi (Eyer Berg) asub Vällamäe ja Tsälbamäe vahel ja tekkis 13 000 aastat tagasi. Kui seda silmas pidada, siis ei ole Islandil vulkaani 900aastane vaikimine mingi näitaja, Suur Munamägi on vaikinud 13 000 aastat. FOTO: Kalle Kevad

Kümmekond päeva tagasi hakkas Islandil purskama 900 aastat vaikinud Fagradalsfjalli vulkaan. Möödunud nädala kolmapäeva keskpäeval nägid Suure Munamäe vaatetorni juures olnud Aira, Jane ja Kalev lumel jooksvaid hiirekesi. Siis ei osanud keegi arvata, et tegu on ohtu etteaimavate hiirtega, kes otsisid turvalisemat kohta, sest Islandi vulkaan äratas ka aastatuhandeid vaikinud Suure Munamäe tulise südame.

Suur Munamägi purskab

Nüüd on selge, et hiired tajusid Suure Munamäe koore all toimuvaid protsesse. Suur Munamägi valmistus purskama … Nüüd on see käes! Vaatetorni ümbruses on parajalt paks lumi, millest ei piisanud mäekoore jahutamiseks.

Pärast purset on vaatetorn selline!? FOTO: Kalle Kevad

Sel ajal, kui hiired-rotid mäe pealt nagu uppuvalt laevalt lahkusid, nägi vaatetorn välja selline. Kalle Kevad

Kohalikud vaatlejad kinnitavad, et spekulatiivselt saab sündmust siduda ka ägeda võimuvõitlusega kohalikus vallas, sest hääled jagunesid 13:13, mis tähendab, et pooltel tuli rahulduda kuraditosinaga.

Veel arvatakse, et Suur Munamägi olevat solvunud iga kord, kui teda lihtsalt künkaks kutsuti! Ometi oli aeg, kui mägi oli padjaks siin puhanud Kalevipojale.

Mäkkeminek keelatud!

Suure Munamäe jalamil Suure Muna kohviku vastas üle tee on keelavad märgid, et hoida rahvast ohtlikust kohast eemal.

Huvilisi hoiatatakse mäkke minemast. FOTO: Kalle Kevad

Turismiasjatundjad on kindlad, et Suur Munamägi on alates tänasest veelgi kuulsam ja kui seni on külastajate rekord üle 50 000, siis nüüd muutub kättesaadavaks ka saja tuhande külastaja piiri ületamine!

Pärast mäe ja torni korrastamist saab tõenäoliselt südasuvel kuulutada „Tere tulemast Suurele Munamäele!”

Islandil Reykjaviki lähedal Geldingadaluris hakkas purskama Fagradalsfjalli vulkaan, mis oli 900 aastat maganud. Vulkaanipurse peatas Islandi suurima, Keflaviki lennujaama töö. Lennukid ei saa õhku tõusta ja maanduda, sest õhus on palju vulkaanipurskest tekkivaid ohtlikke osakesi. Islandlased on kogunenud vaatemängu nautima ja mõni julge on proovinud laaval isegi mune praadida. Fotod: KALLE KEVAD, INTERNET

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD