EESTI ELU

Oma koduköögis toitu müügiks valmistajad peavad end registreerima

Pixabay

Eraelamus ehk koduköögis toidu valmistamisel müügi eesmärgil tuleb oma tegevusest teavitada. 

Veterinaar- ja toiduameti (VTA) toiduosakonna juhtivspetsialisti Ebe Meiterni sõnul on paljud inimesed asunud oma koduköökides valmistama toitu ning seda just müügi eesmärgil. "Seoses eriolukorraga näeme, et üha enam on hakanud inimesed kasutama oma kodukööke, et valmistada erinevaid tooteid müügiks. Eraelamus toidu valmistamine on lubatud, kuid siinkohal on oluline rõhutada, et ametit tuleb oma tegevusest teavitada," selgitas Meitern.

Äritegevuse alustamine eraelamus on väljakutse ning suurele hulgale inimestele toidu valmistamisel tuleb tagada toiduohutus. "Seetõttu on oluline läbi mõelda kõik toidu käitlemise ja ohutuse seisukohast olulised nüansid ja tegevused – koostada nõuetekohane enesekontrolliplaan koos nõuetekohase dokumentatsiooniga, määrata toidule säilivusaeg, omada teadmisi toiduohutusest ja toidu käitlemisest," ütles Meitern. Kui tingimused toidu käitlemiseks on loodud ja täidetud, siis tuleb ametile esitada teatis eraelamus toidu käitlemise kohta. 

Informatsioon eraelamus toidu käitlemise kohta on leitav VTA kodulehel eraelamu rubriigist. "Juhul kui on küsimusi või soovitakse rohkemat infot eraelamust toidukäitlemise kohta, siis on võimalik pöörduda VTA maakondlike keskuste poole, kus spetsialistid aitavad nõu ja jõuga," märkis Meitern. 

Eraelamus toidu valmistaja võib olla nii füüsiline kui ka juriidiline isik, kes tegeleb turustamise eesmärgil toidu valmistamisega kohas, mille põhikasutusala on eraelamu. Eraelamus toidu käitlemise kohtadeks loetakse ehitisi, rajatisi ja ruume, mida kasutatakse peamiselt eraelamuna, näiteks eramaja köök, abiköök, suve- ja väliköök. Juhul kui ruumid on toidu käitlemiseks spetsiaalselt kohaldatud, siis ei ole enam tegemist toidu käitlemisega eraelamus. Sellisel juhul tuleb juhinduda toidutöötlemise ettevõttele kehtestatud nõuetest. Toidu valmistamise ja selle müügiks pakkumise puhul tuleb meeles pidada, et toit peab olema tarbija jaoks ohutu ja nõuetekohane.

Teatamise puhul on tegemist protseduuriga, mille käigus informeeritakse ametit ettevõttest, kus toitu käideldakse, selle asukohast, käitlemisvaldkonnast ja käideldavast toidugrupist. Majandustegevusteadet on võimalik esitada läbi maaeluministeeriumi kliendiportaali, eesti.ee kaudu või saates allkirjastatult asukohajärgsele VTA maakondlikule keskusele.

Palgahüvitise lõviosa läks seekord restoranidele

Töötukassale koroonapandeemia esimesest abipaketist eraldatud 250 miljonist eurost on palgahüvitisena välja makstud juba peaaegu 25 miljonit eurot, millest suurimad toetused on läinud restoranidele, kirjutab Postimees. 

Hüvitise on kätte saanud 29 681 töötajat. Eelmisel nädalal esitas töötasust 70 protsendi hüvitamise avalduse 1427 asutust, kes taotlesid seda 5105 inimesele. Kui töötukassa otsustab taotluse rahuldada, kantakse raha üle mõne päeva jooksul.

«Esmaspäeviti paneme üles heaks kiidetud taotluste loetelu ja siis on teada, et lähipäevil laekub töötaja kontole hüvitis – just töötaja omale, mitte tööandja omale,» selgitas töötukassa kõneisik Lauri Kool.

Eelmisel nädalal sai töötukassalt suurima summa restoranifirma McKenzie Invest, kelle 233 töötaja palgahüvitis on kokku 216 169 eurot. McKenzie Investile kuuluvad Eestis Chopsticks, Little India ja CHI restoranid. Ka Reval Cafe ei jäänud hüvitisest ilma. Esperan OÜ 198 töötajat saavad töötukassalt palgatoetust kokku 134 399 euro eest. Itaalia toidu restoran Vapiano saab 165 inimesele hüvitise kogusummas 118 357 eurot.

Suurimate toetusesaajate hulka kuulub 1996. aastast tegutsev digikaupade jaekett Klick Eesti AS, kus töötukassa hüvitab 124 töötaja palga 107 240 euro ulatuses. Logistikafirma MeP Transi 109 töötaja töötasu hüvitisele läheb 104 928 eurot. Töötukassa alustas töötasu hüvitiste väljamaksmist 8. aprillil.

Enim on toetuse saanute seas majutus- ja toitlustusasutusi – 8265. Nende töötajate palga hüvitamiseks on 6 138 786 eurot. Töötukassa on ära öelnud alla 50 asutusele, kes taotlesid hüvitist ligi tuhandele töötajale. «Teeme seda reeglina kahel juhul: kui tööandja ei saada meile palutud tõendeid või kui ta võtab mõne inimese kohta avalduse tagasi,» põhjendas Kooli.

Märgatavalt on kasvanud nende avalduste arv, kus taotletakse töötuskindlustushüvitist või töötutoetust inimestele, kes töötasid välismaal. Kui seni on olnud kuus keskmiselt 250–300 sellist avaldust, siis aprillis juba üle 500. Kõige rohkem avaldusi on Soomest.

Töötukassa juhatuse esimehe Meelis Paaveli sõnul kasvab töötus tasapisi, pühapäeval oli töötuna arvel 46 638 inimest ning alates eriolukorra kehtestamisest 13. märtsil on registreeritud 9925 uut töötut.

Terviseamet: desovahendite kasutamisega ei maksa liiale minna

Terviseamet hoiatab, et kevadpuhastus ja soov koroonaviirus kodust eemale peletada on toonud kaasa kemikaalide mõtlematu kasutamise ja mürgistusjuhtumid.

Terviseamet tuletab meelde, et nii desinfitseerimisvahendid kui ka kodu puhastamiseks mõeldud tooted on kemikaalid, mille kasutamisel tuleb järgida ohutusnõudeid.

Terviseameti mürgistusteabekeskuse juhi Mare Oderi sõnul on koroonaviiruse tõttu paljudel tekkinud tunne, et pidev desinfitseerimisaine õhku ja pindadele pihustamine hoiab viiruse eemal. „Desinfitseerimisvahend pole imerohi, mis kõik viirused hävitaks – korralik märgkoristus on selleks efektiivsem ja ohutum,“ ütles Oder, kelle sõnul on praegu sagenenud desinfitseerimisvahenditest tulenevad mürgistusõnnetused.

Desinfitseerimisaine on kemikaal, mis sisaldab kõrges kontsentratsioonis alkoholi, tavaliselt etanooli ja isopropüülalkoholi. Alkohol küll tapab viirused ja bakterid, kuid võib mõtlematul kasutamisel põhjustada organismis mürgistuse. Eriti ohtlik on kemikaali pihustamise tõttu desinfitseerimisaine sisse hingamine, sest limaskestade kahjustus tekib kiirelt ja paranemine on ebameeldiv. Samuti imendub alkohol organismi läbi naha. Seetõttu tuleks pindade puhastamisel eelistada tavalist märgkoristust ning käte pesuks vett ja seepi.

„Kõige parem viis nii kätelt kui ka pindadelt viirus ja muu mustus eemaldada, on vee ja seebiga ning piisavalt nühkides. Puhastamisel võib vastavalt pinnale kasutada ka erinevaid puhastusvahendeid, kuid kindlasti ei tohi kemikaale omavahel segada, sest tulemuseks võib olla teadmata toimega kemikaal või mürgine gaas,“ ütles Oder.

Koristamise juures on oluline ka tuulutamine, mis aitab ruumist välja viia nii haigustekitajad kui ka puhastusvahendite aurud. Kui inimene tunneb end pärast koristamist või mõne kemikaali kasutamist kehvasti, tuleb nõu saamiseks helistada mürgistusinfoliinile 16662. Sel numbril helistamine on anonüümne ja kohaliku kõne hinnaga. Infoliin töötab kogu aeg.

Igaüks saab end mürgistusohtudega ja mürgistuse esmaabivõtetega kurssi viia veebilehe www.16662.ee abil. Täpsemad juhendid viiruse leviku tõkestamiseks ja ohutuks kodu koristamiseks leiab terviseameti veebilehelt https://www.terviseamet.ee/et/uuskoroonaviirus .


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD