Nädalavahetusel võib jälgida perseiidide tähesadu

Eestis võib nädalavahetusel näha selge ilma korral öösiti perseiidide meteoorivoolu, mis on kõige paremini jälgitav ööl vastu esmaspäeva.

Perseiidide sadu tipneb igal aastal 12.- 13. augustil ning palja silmaga on see nähtav ka mõned päevad enne ja pärast seda.

Tartu observatooriumi vanemteadur Tõnu Viik on BNS-ile öelnud, et perseiidide nägemiseks tuleb vaadata ida suunas horisondilt 40-45 kraadi kõrgusele.

Perseiidide meteoorivool on saanud oma nime Perseuse tähtkujult, kus asub meteoorivoolu radiant ehk koht taevasfääril, kust meteoorid näivad tulevat. Perseiidide meteoorivoolu tekitaja on Swifti-Tuttle'i komeet, mille tiirlemisperiood on 130 aastat ja mis viimati läbis Päikese-lähedast ruumi 20 aastat tagasi. Komeet on enda taha jätnud pika kosmiliste osakeste pilve, mille osakesed maa atmosfääri sattudes süttivad.

Viimase aja suurimad tähesajud Eestis olid 1998. aastal, kui tippööl langes tunnis 45 perseiidi, ja 1999. aastal, kui tipphetkel langes tunnis ligi 200 leoniidi. Leoniidid on oma nime saanud Lõvi tähtkuju järgi. Langevateks tähtedeks kutsutud meteoorid on lendkivid, mis kuni 60 kilomeetrit sekundis liikudes Maa atmosfääri sattudes süttivad.


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD