Menu

.      

Suwem avas Tartus salongi ja kinnitab kanda Hiina turul

Pildil on Suwemi juht Kaido Mäesalu Tartu E-kauba-majas asuvas salongis päev enne ametlikku avamist keset viimaseid ettevalmistustöid. Foto: Võrumaa TeatajaMÖÖBLITÖÖSTUS • Võrus tegevust alustanud, praegu Võru ja Põlva vahel Himmal tegutsev üks Euroopa juhtivaid lastemööbli tootjaid Suwem AS avas läinud reedel Tartus esindussalongi ning arendab müüki Hiinasse.

Ajasime Suwemi juhi Kaido Mäesaluga juttu Tartu salongi ruumides päev enne avamist, eelmisel neljapäeval. Kaido aitas ise salongi sisustust sisse tassida ning lõi kaasa mööbli kokkupanekul. Talle olid abiks salongi juhataja Jana Erlich ning ettevõtte Eesti turu müügijuht Merle Siland. Naised olid tagasihoidlikud ega tahtnud end pildistada lasta, seetõttu oli sunnitud pildi peale jääma suures plaanis Kaido Mäesalu.

Suwem on Eestis ses mõttes eriline mööbliettevõte, et on tulnud turule oma kaubamärgiga ja avab esindusi ning salonge üle kogu maailma. Valdav osa Eesti mööbliettevõtetest tegeleb jätkuvalt allhankega, millega Suwem kunagi alustas ja millest on edasi kasvanud oma brändiga.

Suwemi  mööbli väljapanek Hiinas.  Foto: SUWEMMäesalu tunnistab, et Suwem liigub edasimüüjate süsteemi juurest oma salongide avamiseni, sest edasimüüjatele on raske selgeks teha, miks ettevõte müüb oma kaupa soodsa hinnaga interneti teel. Nüüdseks on salongid kujunenud kauba katsumise kohaks ning põhilised ostud tehakse internetist, niisamuti toimib maailmakuulus mööblifirma Ikea. Erinevalt Ikeast valmistab Suwem suurema osa oma mööblist ise, aga mitte täielikult. Tootmise kasvades on Suwem sunnitud otsima allhankijaid.

Enne Tartut avas Suwem Eestis salongi Tallinnas ning see on end Mäesalu väitel igati õigustanud. Üks kord nädalas neljapäeviti on Tallinnas kohal disainer, kes jagab klientidele kasulikke näpunäiteid kodu sisustamisel. Sarnaselt Ikeaga pakub Suwem kodus sisustamisel terviklahendusi, see on siis kõike alates laudadesttoolidest kuni tekkide ja patjadeni välja.

Suwem on internetimüügiga teinud tõsist tööd. Internetikeskkonnas saab kaupa valida seitsmes eri keeles: eesti, läti, soome, inglise, vene, saksa ja rootsi keeles. Lisaks on mobiiliveeb, samuti seitsmes eri keeles. Seejuures on viimasel ajal ostjate hulka lisandunud palju venelasi, isegi Himma külast on Venemaalt pärit ostjad leidnud ettevõtte üles. Ettevõtte jaoks pole vahet, kust riigist internetis tellimus tuleb, tellijale on toode käes tavaliselt neli nädalat pärast tellimuse esitamist. Valdav osa tooteid on laos kohe olemas, aga eri värvide tellimisel saab tellija tema enda jaoks toodetud mööblikomplekti. Suwemi tooted on täispuidust ja kvaliteetsed, umbes nagu lastemööbli Mercedesed. Suwemi toodetele on kujunenud välja arvestatav järelturg, mis on viinud ettevõtte töötajaid mõttele hakata soovijatelt mööblit tagasi ostma, et seda siis uuesti edasi müüa. Umbes nagu teevad autosalongid kasutatud autodega.

Suwemi jaoks on uus suur väljakutse Hiina turg, kuhu on kaks konteinerit mööbliga juba läinud ja kolmas on parasjagu töös. Hiina turul on Suwem esindatud läbi edasimüüjate, sarnaselt Saksa turuga. Kui praegu on ettevõtte jaoks võtmeturg 81 miljoni elanikuga Saksamaa, siis tulevikus võib selleks kujuneda 1344 miljoni elanikuga Hiina.

Suwemi müügist moodustab Saksa turg praegu laias laastus neljandiku, teise neljandiku moodustab Soome, Eesti osa on ligi viiendik ning ülejäänud jaguneb Balti riikide, Ukraina ja Rootsi vahel. Hiina turu jaoks on ettevõte broneerinud tulevikuks kolmandiku tootmismahust ning Himmal on kavas selleks tööle rakendada teine vahetus. Ruumi selleks praeguse tootmisüksuse juures on ning mujale kolida pole esialgu plaanis.

Kõige teravam probleem on ettevõtte joaks praegu Himmal kehv internetiühendus, mistõttu tuuakse internetiga seotud tegevused üle Tartusse ja Tallinna. Kui 2011. aasta oli Suwemi jaoks rekordiline ja käive kasvas 40 protsenti, siis möödunud aastal jäi käive samale tasemele või isegi veidi langes. Möödunud aastal läks ettevõttes põhiaur uue kaubamärgi loomisele ning tootmise ja internetipoe arendamisele. Suwemis töötab 71 töötajat, kellest möödunud aastal võeti juurde üheksa inimest. Suwem on Laheda valla suurim tööandja. Töötajad on põhiliselt Võru ja Põlva maakonnast, spetsialisti palk on ettevõttes 600-900 eurot. Käesoleval aastal pole töötajate arvu plaanis suurendada, küll aga peaks tänavu käive kasvama vähemalt 15 protsenti.{jcomments lock}


 

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD