Õige muruniiduk säästab nii niitmisele kuluvat aega kui ka rahakotti

Foto: Pixabay.com

Kaunis kodu ja aed on iga inimese uhkus. Niipea kui esimesed soojendavad päikesekiired paistma hakkavad, märkate, et naaber on pea aeda pistnud ja planeerib esimesi kevadtöid. Pärast talvekaamose möödumist vajavad oksad lõikamist ja põõsad trimmimist. Siit-sealt on vaja riisuda, käbisid kokku korjata ja sügisest allesjäänud lehti riisuda. Värskes õhus tehtud kevadised aiatööd mõjuvad tervistavalt ja peagi ongi palgel ka esimene jume.

Sellel aastal oli talv üsna pehme ja maad ei katnud paks lumi. Seetõttu on muru juba roheline ja esimesed kangekaelsed rohulibled turritavad. Kui maapind veel soojeneb ja õhutemperatuur tõuseb, kasvab esimene rohi aias kiiresti ja on aeg alustada muru niitmisega. Hoolitsemata muru ei ole ilus vaatepilt ja lisaks on see ka ohtlik, kuna kõrget rohtu armastavad puugid.

Muruniiduki valimist ei tasu alustada mudelite võrdlemisega. Mõtle esmalt hoopis järgmistele küsimustele:

  1. Kui suur on sinu aed?

  2. Kas aias on palju niitmise takistusi (puid, põõsaid, jalgteid, peenraid jne)?

  3. Millises piirkonnas sa elad?

  4. Kes on peamine muruniiduki kasutaja?

Need küsimused ei pruugi esmapilgul olulised tunduda, aga välistavad vale valiku tegemise, mistõttu jääks rutakalt ostetud masin koju seisma.

Valides suurele ja kiirekasvulisele murulapile väikese masina, oled terve suve niitmisega rakkes. Vaiksesse elamurajooni ei sobi mürarikas muruniiduk ning suurte mõõtmetega masinaga on raske puude, põõsaste ja peenarde vahel niita. Kui masinat kasutab peamiselt vanem inimene, peaks käivitamine olema võimalikult lihtne ja kaal kerge.

Foto: Unsplash.com

Kui need küsimused on läbi mõeldud, on valikus järgmised muruniidukid:

Mehaaniline muruniiduk on väike, kompaktne ja vaikne.

Mehaaniline muruniiduk on ka keskkonnasõbralik ja mõjub hästi füüsisele. Samuti on see soodsam kui elektri- või bensiinimootoriga niiduk. Selline niiduk sobib väikestele murupindadele ja aedadesse, kus ei ole tarvis palju niita - näiteks suvilasse või ridaelamu hoovi, kus on maksimaalselt paarkümmend ruutmeetrit murupinda.

Elektrilised muruniidukid on endiselt populaarne valik.

Need on samuti soodsama hinnaga, kerged ja vaiksed. Elektriliste muruniidukite peamine miinus on elektrijuhe, milleks vajad kaabliga pikendusjuhet ja pead olema ettevaatlik, et sellest üle ei sõida ega otsa komista. Pikendusjuhtmete puhul eelista erksat värvi juhet, mis hakkab muru sees hästi silma. Hea uudis on see, et saadaval on ka akuga elektrilised muruniidukid, mis ei vaja enam segavat juhet. Akud on üsna vastupidavad ja masinaga saab pikalt tööd teha - selline valik sobib hästi ka vanematele inimestele, kellel on raske bensiinimootoriga masinat käivitada.

Bensiiniga töötavad muruniidukid on klassikaline valik.

Nende mootorid on võimsad ja ei jää hätta ühegi muru tüübiga. Uuemad mudelid on väiksema vibratsiooniga ja tarbivad vähem kütust. Masinad on kauakestvad ja teenivad sind pikki aastaid. Kui sul on suur aed ja naabrid ei asu lähedal, siis on bensiinimootoriga muruniiduk hea valik.

Alati on võimalus ka ise muru niitmisest loobuda.

Kui sinu aed on piisavalt suur ja sellele saab paigaldada juhtkaabli, võib otsustada hoopis robot muruniiduki kasuks. Robotniiduk on vaikne, kuid efektiivne ja sinu muru on alati kaunilt pügatud. Paigaldades aeda robot muruniiduki, saad pühendada rohkem aega teistele aiatöödele või hoopis muudele tegevustele.

Muruniidukid ja aiatehnika telli mugavalt kodust lahkumata K-rauta.ee poest!


 

SISUTURUNDUS

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD