Menu

5 nõuannet lapse une kvaliteedi parandamiseks

  • Kirjutas Sisuturundus

Foto: Pexels.com

Kvaliteetsel unel on äärmiselt oluline mõju lapse arengule, tervisele ning vaimsele ja füüsilisele heaolule. Lapsevanemana on mitmeid võimalusi, kuidas toetada harjumusi ja kujundada keskkond, mis aitab lapsel paremini välja puhata. Järgnevalt toome välja kõige olulisemad aspektid, mis aitavad oma lapse une kvaliteeti parandada.

Kuidas aidata lapsel paremini magada?

Eakohases voodis magab laps mugavamalt

Kuna lapsed kasvavad kiiresti, tuleb kindlasti pöörata tähelepanu sellele, et nad enda vajadustega sobivas ja eakohases voodis magavad. Sobiv lastevoodi on piisavalt ruumikas, et laps saaks end mugavalt liigutada ja magamisasendit vahetada. Väiksemate laste puhul on eriti oluline, et voodi oleks turvaline ning sellest välja kukkumise oht minimaalne. Müügil on selliseid voodeid, mida saab lapse kasvades pikendada või võrevoodist tavaliseks voodiks ümber ehitada.

Kindel ja lõõgastav rutiin toetab unerütmi ja uinumist

Õhturutiin, milles on rahustavad elemendid, aitab lapsel lõõgastuda ning voodisse minnes kergemini ja kiiremini uinuda. Regulaarne rutiin toetab ka keha bioloogilist rütmi, aidates õigel ajal uniseks muutuda ja virguda. Kui võimalik, võiks proovida lapse ärkamise ja magama minemise aega ka nädalavahetustel ja puhkuse ajal samas rütmis hoida. Samuti aitab kindel ärkamise ja magama minemise kellaaeg tagada, et laps magab talle vajalikud unetunnid täis.

Nooremat last aitab magamaminekuks hästi ette valmistada näiteks vann ja õhtujutu lugemine. Vanema lapsega võib rahulikus keskkonnas päeva muljeid jagada ning talle seejärel üksinda olemiseks aega anda. Vanemat last võib aidata õhtul raamatu lugemine, rahustava muusika kuulamine või hingamisharjutuste tegemine.

Kuidas laps päeval aega veedab, mõjutab tema une kvaliteeti

Kvaliteetseks uneks valmistumine algab juba hommikul. Aktiivne ja regulaarne liigutamine ning värskes õhus aja veetmine aitavad paremini uinuda ja välja puhata. Samas ei tohiks füüsiline tegevus uneajale liiga lähedal olla, kuna sellel on ergastav mõju. Samuti aitab stressivabale uneajale kaasa kindla rutiini järgimine kõikides teistes päevastes tegevustes.

Kuna tänapäeval pakub tehnoloogia palju põhjusi, miks koju istuma jääda, on eriti oluline julgustada last õues rohkem aega veetma ja kogu perega selliseid tegevusi ette võtta. Väiksemate lastega piisab jalutuskäikudest ja aktiivsetest mängudest, mis võiksid olla osa igapäevasest rutiinist. Kui laps on suurem, aitab erinevate spordialade ja trennide proovimine leida sellise tegevuse, mida ta ise kõige rohkem naudib. 

Foto: Pexels.com

Vaikne, pime ja jahe magamistuba aitab uinuda

Lapse magamistuppa kostuvad helid ja väljast tulev valgus võivad tema une kvaliteeti häirida. Pimendavad rulood mitte ainult ei blokeeri valgust, vaid aitavad ka helisid summutada. Sellistest ruloodest on suur kasu ka siis, kui laps magab kodus lõunaund. Lisaks sellele peaks magamistoa temperatuur olema pigem jahe ja õhk värske - ideaalne temperatuur on vahemikus 18-21 kraadi.

Ekraanidest kiirgav sinine valgus pärsib uinumist

Televiisorist, arvuti ekraanist, nutitelefonist ja tahvelarvutist kiirgav sinine valgus mõjutab melatoniini tootmist, mis reguleerib organismi päevast rütmi. Sellepärast on ekraanide vaatamine enne magamaminekut tihtipeale üheks põhjuseks, miks on voodis olles raske uinuda. Et sinu laps kiiremini uinuks, võid proovida nutiseadmete ja voodisse mineku vahele alati vähemalt ühe tunni jätta. Kõige parem on, kui magamistuba on nutiseadmevaba.

Kokkuvõte

Inimese varajastel eluaastatel on taastav uni eriti oluline. Selleks, et sinu lapse une kvaliteet oleks võimalikult hea, pea silmas järgnevat:

  • Tee kindlaks, et laps magab eakohases voodis;

  • Loo oma lapsele kindel rutiin, mis aitab tal iga päev samal ajal ärgata ja magama minna;

  • Kaasa last enne voodisse minekut rahustavatesse tegevustesse;

  • Lisa lapse päevasesse rutiini piisavalt aktiivseid tegevusi ja õues veedetud aega;

  • Tee lapse magamistuba vaikseks, pimedaks ja jahedaks;

  • Piira ekraanide vaatamist enne uneaega.

Kui sa otsid oma lapsele uut voodit, siis tutvu lastevoodi valikuga 1a.ee e-poes.

Sisuturundus

20 PÄEVA ENIMLOETUD