Menu

Mõista-mõista, mis oli varem tundmatu, aga nüüd tavaline?

  • Kirjutas SISUTURUNDUS

Selleks, et näha maailmas toimunud muutusi, ei ole vaja tingimata piiluda möödunud sajandisse. Ka vaid kümne aasta võrra tagasi minnes võib selguda, et mitmed praeguseks igapäevaseks kujunud tooted, teenused ja võimalused olid toona alles lapsekingades või suisa olematud. Tõsi, mõned mainimisele tulevad lahendused võivad omakorda kümne aasta pärast iganenud olla, ent ei saa salata nende praegust olulisust.

Teenused, millega oleme harjunud

Paljude asjade ostmiseks pole vaja enam kodust väljudagi. Kümnend tagasi oleks olnud raske uskuda, et odavam on tellida mõni vajalik ese Hiinast, kui see Eestist või isegi Euroopast üles otsida. Lisaks riideesemetele, arvutijubinatele ning hobitarvetele, saab nüüd isegi tavalise toidu ostmise ära teha interneti teel. Sina paned kokku virtuaalse toidukorvi ning saad toidukotid möödaminnes poest kaasa võtta või tuuakse tellimus sulle koju kätte.

Vaid mõnda aega tagasi pidi hoolega otsima, et leida söögikoht, kes pakuks ka kojutoimetamise teenust ning seda eriti väiksemates kohtades. Nüüd? Pigem normaalsus kui eripära. Bolti ning Wolti kullereid näeb pea igal pool! Mujal maailmas ka DoorDash, Grubhub ja UberEats. Üle interneti tellimisega on arenenud ka maksmisvõimalused. Varasemalt ehk vaid pangalink, ent nüüd ka krüptoraha, krediitkaart ja teisedki võimalused nagu Venmo või PayPal. 

Tooted, mis on justkui alati olemas olnud

Saab öelda, et tehnoloogia on üldiselt odavnenud. Lahendused, mis olid alles hiljuti sedavõrd kallid, et soetamiseks valiti tarbimislaen, on nüüdseks tunduvalt soodsamad. Näiteks randmel kantavad aktiivsusmonitorid, mis olid alles mõnda aega tagasi röögatult kallid ja kättesaadavad vähestele. Nüüd on valikuvõimalus märkimisväärselt laiem ja hinnaskaala madalam. Või iPad’id, tundub lausa uskumatuna, et esimene iPad jõudis turule 2010. aastal! Toona tutvustati seda kui maagilist ja revolutsioonilist tehnikat ning sellega peab nõustuma.

Robottolmuimejad on üheks tehnikatooteks, mis olid olemas juba varem, ent pidid ootama oma aega. Esimesed robottolmuimejad ilmusid turule 1990. aastate alguses, ent tõeliseks tähelennuks pidi veel veidi ootama. Alates 2010. aastast lisatud navigatsioonisüsteem, kaardistamise funktsioon ning madalamad hinnad said võtmeks, et jõuda rohkematesse kodudesse. Tänapäevane robottolmuimeja  suudab meelde jätta, kus juba käidud ja kuhu veel vaja minna ning teeb kodu pea märkamatult korda. Lisaks tolmuimejale on olemas ka põrandapesurobotid ja robot-muruniidukid!

Tehnoloogia, milleta ei saa

Teenuste arendamisel on oluline roll olnud just tehnoloogial. Võtame GPSi, mis iseenesest on eksisteerinud alates 1978. aastast ja olnud avalikuks kasutamiseks kättesaadav alates 1993. aastast. Tõeliseks laiatarbeteenuseks kujunes see aga alles 2008.-2009. aastal, kui GPS lisati jõudsalt edasi arenenud telefonidesse. Nüüdseks on traditsioonilised paberkaardid edukalt GPS teenuste poolt asendatud.

Kuigi GPS on võõraste kohtade avastamise lihtsamaks muutnud, ei taha alati ise roolis olla. Õnneks on endiselt olemas taksoteenus. Selles maailmas on suureks muutuseks kindlate taksofirmade ja dispetšerite tähtsuse vähenemine. Nüüd saab sõiduvahendi tellida mugavalt läbi telefoni.  Esimene Uber sõitis kliendi juurde 2010. aastal, esimene Lyft 2012 ja erinevaid rakendusi on rohkemgi!

Internetimaailma on kolinud ka puhkuse ajaks majutuse otsimine. Lisaks võimalusele hotelli- ja motellitube ilma kodust lahkumata broneerida, on turule sisenenud lühimajutusteenuse pakkujad. Lipulaevaks muidugi AirBnB. Peaaegu uskumatu, et 2009. aastal kasutas AirBnb teenust 1400 külalist, kuid 2019. aastal tehti läbi platvormi juba 187 miljonit broneeringut!

Veebilehed ja rakendused, mis on igapäevased

Filme ja seriaale ei vaadata enam üksnes telekast vastavalt telekava poolt etteantule, vaid siis kui tahad ja kus tahad. Traditsiooniliste telekanalite kõrvale on tekkinud voogedastusvõimalused: Netflix, Hulu, Amazon Prime jne. Mis veelgi silmapaistvam, mitmed voogedastuslehed on asunud ka ise sisu – seriaale ja filme – tootma, mitte ei loodeta üksnes sisseostmisele.

Või vaatame telefonidesse. Instagram jõudis meieni 2010. aastal. Esimesel päeval registreerus kasutajateks 25 000 inimest ning praeguseks on Instagrammil umbes miljard aktiivset kasutajat. Snapchat rakendust tutvustati 2011. aastal algselt Picaboo nime all ning praegune trend TikTok, Hiinas tuntud juba varem, jõudis laiema kasutajaskonnani alles 2018. aastal. 

Sisuturundus

20 PÄEVA ENIMLOETUD