Menu

Kumb valida endale – kas sääsepüünis või sääsepeletaja?

  • Kirjutas SISUTURUNDUS

Soojemate ilmadega on oodata matku looduses, grillipidusid koduaias ning ka sääskede rünnakut. Sääsed on ühed tüütud putukad ning neid leidub pea igal pool maailmas. Sääserikkus maailmas ei tähenda aga et peaksid sääskede rünnaku all kannatama. Õnneks on olemas mitmeid viise kuidas oma ümbrus muuta sääsevabaks ja kaitsta ennast ja oma lähedasi verd imevate sääskede eest. 

Kuidas sääski ümbruskonnas vähendada?

Sääsed pesitsevad seisvates veekogudes. Veekogu ei pea selle jaoks isegi eriti sügav olema. Emane sääsk on võimeline isegi 4-5 cm sügavusse veekokku poetama 200-300 sääsevastset. Sellepärast tasub vaadata ega Sinu kodu lähedal pole ühtegi tiiki, kraavi või isegi ämbrisse või tühja lillepotti kuhjunud vihmavett. 

Kõige aktiivsemad on sääsed õhtul peale päikeseloojangut. Sääsed ei talu päikest ega tuult, sellepärast ongi tuulevaiksed suveõhtud just kõige sääserikkamad. Sellel ajal on mõttekas kasutada erinevaid sääsetõrjemeetmeid.

Kasuta õues terrassil olles ventilaatorit. See takistab sääskedel lendamist ja inimeste naha peale maandumist. Ürita minna sääserohketesse kohtadesse, nagu näiteks metsa, päevasel ajal, kuna siis on sääsed vähem aktiivsemad kui õhtuti. Kata oma käed ja jalad pikkade varrukatega ning vaata, et riided oleksid piisavalt tugevast materjalist, millest sääsed ei suudaks läbi hammustada.  Riputa akendele ja ustele sääsevõrgud ning uuri ega Sinu kodu seintel või katusel pole auke, millest sääsed (ja ka teised putukad) läbi saaksid tulla. On olemas ka taimi, mis võivad naturaalselt sääski eemal hoida. Nendeks on apteegitill, tüümian, sidrunihein ja pune. 

Peale nende nippide on ka muidugi võimalik kasutada sääsetõrjevahendeid. Nagu näiteks:

- Sääsesprei. Sääsesprei efekt kestab paar tundi ning see tekitab sääskedele ebameeldivat lõhna, mis tõrjub nad sinu juurest eemale. Seda on hea kasutada lühikeseks ajaks sääserohketesse kohta minnes.

- On olemas ka spreid, mis tapavad sääsed ja muud putukad koduaias.

- Sääseküünlad. Sääseküünlad on üsna populaarsed ning neid võib kasutada õues terrassil istudes. 

Lisaks on ka olemas uuemaid ja veelgi efektiivsemaid sääsetõrjevahendeid, milleks on sääsepüünis ja sääsepeletaja. 

Mis on sääsepüünis?

Sääsepüünis ehk sääsepüüdja on masin, millel on suur (tavaliselt umbes 4000 ruutmeetriline) toimeala, kust see meelitab ligi emaseid verd imevaid sääski. Sääsepüünis tekitab sünteetilist süsinikdioktsiidi lõhna, mis meenutab emastele sääskedele inimeste ja loomade hingeõhku. Kui sääsk on tulnud masinale lähedale, siis tapab sääsepüünis nad. Sääsepüünis aga tõmbab ligi ja tapab ainult verd imevaid putukaid aga teistele putukatele, nagu mesilastele ja liblikatele, on see täiesti ohutu! 

Kuna püünis tapab ümbruskonnas olevad emased sääsed, siis tagab sääsepüüdja pikaajalise lahenduse sääseprobleemile. Mida kauem masinat kasutad, seda sääsevabamaks muutub su ümbruskond. Parima tulemuse saavutamiseks tasuks sääsepüünis sisse lülitada kohe sääsehooaja algul, milleks on tavaliselt maikuu, olenevalt aasta ilmastiku tingimustest. Sääsed on aktiivsed vaid siis kui ööpäevane temperatuur ei lange alla 8-9 kraadi nii, et kui öösiti läheb veel külmaks, siis pole mõtet sääsepüünist veel sisse lülitada. 

Kindlasti tasub ka valida koht kuhu sääsepüünise asetad, hoolikalt. Kuna sääsepüünis tõmbab sääski algul ligi, siis pole hea mõte see panna inimeste keskele – inimesed tõmbavad sääski rohkem ligi kui sääsepüünis. Parim koht sääsepüünise jaoks on veidike inimestest eemal aga ka mitte liiga kaugel.

Tavaliselt võtab mõni nädal aega enne kui sääsepüünise mõju on tunda ja piirkonnas hakkavad sääsed kaduma. Esimestel nädalatel peaks olema veidi kannatlik ning võid isegi ajutiselt kasutada teisi sääsetõrjevahendeid. 

Sääsepüünise plussid

- Sääsepüünis on lõhnatu ja ei kasuta ohtlikke kemikaale

- Sääsepüünis on keskkonnasõbralik

- Pikaajaline lahendus sääseprobleemile erinevalt näiteks sääseküünaldele ja spreidele, mis toimivad vaid mõne tunni.

- Suur toimeala

- Lihtne kasutada – tuleb vaid masin sisse lülitada

- Äärmiselt efektiivne

Mis on sääsepeletaja?

Sääsepeletaja on väike ja kompaktne masin, mis tekitab enda umbes umbes 20 ruutmeetrilise kaitsevööndi, kuhu sääsed ei tule. Sääsepeletaja toimib kas gaasil või akutoitel. Gaas või aku soojendab sääsepeletaja üles, mille abil aktiveerub nähtamatu ja lõhnatu sääsetõrjeaine. Gaasil põhinevad sääsepeletajad kasutavad tõrjeainena alletriini ning akutoitel sääsepeletajad püretroiidi. Mõlemad sääsetõrjeained on ohutud, lõhnatud ja keskkonnasõbralikud ning põhinevad looduslikel sääsetõrjevahenditel. 

Sääsepeletaja sobib ideaalselt reisimiseks või looduses matkamiseks. See on väike, kerge ja hästi kaasaskantav. Ainukeseks miinuseks on see, et sääsepeletaja ei pruugi hästi töötada tuulistes tingimustes. 

- Sääsepeletaja plussid

- Sääsepeletaja on efektiivne

- Seda on lihtne endaga kaasas kanda

- Ei lõhna ega sisalda ohtlikke kemikaale

- Keskkonnasõbralik

- Lastele ja loomadele ohutu

- Seda on lihtne kasutada

Kumb valida endale?

Valik sääsepüünise ja sääsepeletaja vahel sõltub sellest kui suurelt pinnalt soovitakse sääski ära ajada ning kas masinat on vaja endaga kaasas kanda või mitte. Mõlemad on efektiivsed sääsetõrjevahendid, keskkonnasõbralikud ning ei tekita ebameeldivaid lõhnu ega suitsu (nagu tekitavad sääseküünlad ja sääsespreid). Suurim vahe sääsepüünise ja sääsepeletaja vahel ongi toimeala suurus ning kaasaskantavus. 

Väga sääserohkesse piirkonda sobib paremini sääsepüünis, kuna see vähendab sääskede arvu järk-järgult ja tekitab pikemaajalise sääsevabaduse. Sääsepüünisel on ka palju suurem toimeala. Reisimiseks, matkamiseks, telkimiseks ja isegi nädalaks suvilasse minemiseks sobib ilmselt paremini sääsepeletaja, kuna seda on kerge endaga kaasas kanda ja kasutada. 

Parimad sääsepüünised

Mosquito Magnet Executive – sellel sääsepüünisel on 4000 ruutmeetriline toimeala ning ta sobib ideaalselt sääserohketesse piirkondadesse oma efektiivsuse tõttu. Mosquito Magnet Executive töötab akuga juhtmevabalt ning iga 24 päeva tagant tuleb vahetada selle propaaniballoon ja oktenoolitablett. Masin on keskkonnasõbralik ja ei ohusta teisi putukaid nagu näiteks mesilasi, liblikaid ja kärbseid. 

Mosquito Magnet Pioneer - masinal on samuti 4000 ruutmeetriline toimeala, kuid see sääsepüünis sobib paremini mõõdukalt sääserohkesse piirkonda. See töötab propaaniballoonil ning oktenoolitablettil, mida tuleb iga 24 päeva tagant vahetada. Mosquito Magnet Pioneeri sääsevõrku mahub korraga 13 000- 20 000 sääske. 

Parimad sääsepeletajad

Thermacell Halo Mini - Gaasil põhinev Halo Mini on võimalik endale soetada valges, rohelises või punases toonis ning see sobib ideaalselt terralissele sääski peletama. Masin tekitab 21 ruutmeetri suuruselise kaitsevööndi ning seda on kerge endaga kaasas kanda. 

Kaasaskantav MR300 – See kaasaskantav gaasil põhinev sääsepeletaja sobib hästi matkamiseks ning telkimiseks. MR300 tõrjub sääski efektiivselt ja lõhnatult 21 ruutmeetri suuruselt pinnalt ning seda on hea käes hoida. Sääsepeletajale on võimalik ka osta väike kotike, mida saad enda matkakotile riputada. 

Akutoitel E55 – E55’l on kuni 40 tunnine tööaeg ning see peletab sääski 20 ruutmeetri suurusel alalt. Kuna E55 põhineb akul ja mitte gaasil, saad seda endaga lennureisile kaasa võtta. Masinat saab ka USB laadimiskaabliga laadida.

Homeyard

2008. aastal asutatud Homeyard OÜ on Thermacell, Mosquito Magnet, Vorwerk Kobold, ALFA ja paljude teiste toodete maaletooja. Kõiki tooteid on võimalik osta edasimüüjatelt või www.homeyard.ee e-poest.

Sisuturundus

20 PÄEVA ENIMLOETUD