Menu

Ise tehtud, hästi tehtud

  • Kirjutas Võrumaa Teataja

Mõned aastad tagasi võis tunduda, et inimesed ei soovi enam ise toitu valmistada, hoidiseid teha ja toorainet selleks kasvatada. Nüüd on aga see trend vaibumas ja üha enam inimesi leiavad end taas köögis vaaritamast. Uuesti on popiks saanud ise valmistatud toit, maitsvad hoidised kui ka kõige selle kasvatamine enda aias.  FOTO: pixabay

Mõned aastad tagasi võis tunduda, et inimesed ei soovi enam ise toitu valmistada, hoidiseid teha ja toorainet selleks kasvatada. Nüüd on aga see trend vaibumas ja üha enam inimesi leiavad end taas köögis vaaritamast. Uuesti on popiks saanud ise valmistatud toit, maitsvad hoidised kui ka kõige selle kasvatamine enda aias. 

Kodu lähedal kasvatatud toit on puhas ja keskkonnasäästlik

Mida lähemal enda kodule kasvatatud toitu tarbime, seda tervislikum kui ka keskkonnasäästlikum see on, sest selle toimetamiseks poelettidele on kulunud vähem aega ja vähem kilomeetreid. Seega jõuab see toit palju värskemana meieni. Coop ja teised kauplused müüvad laias valikus eestimaist kaupa. Paljud kauplused, sh Coop, on mitmete eestimaiste kaupade eristamiseks välja pannud eraldi riiulid või märgistanud hinnasildid vastava märkega, et klient märkaks kodumaist toodangut. 

Teine aina suurenev trend on toidu kasvatamine kodus. Aina enam leitakse võimalus enda toidu kasvatamiseks ja seda isegi linnas. Kahjuks on meil vegetatsiooniperiood küllaltki lühike, aga õnneks on selle ajaga võimalik üpriski arvestatav kogus saaduseid kasvatada. Nii juhtub näiteks tomatite ja kurkidega, mida keegi ei jõua lõpuks ära tarbida. Siinkohal tasub sellest toorainest valmistada hoidised. Hoidisteks vajaminevad pakendid, purgid jms saab Magaziin kauplusest. Seega lähim Magaziin tasub üles leida ja sealt varakult vajaminev soetada, sest muidu võib ilma jääda. Samuti leiab kõikvõimalikku Rimi kauplustest. Rimi tootevalikus on alati olulisemad hooaja kaubad olemas ning suve lõpus leiab riiulitelt ka hoidiste valmistamiseks vajaliku.

Hoidiste valmistamine on uuesti popp

Sõstrapõõsaid leiab meie aedadest palju - mida aga teha kogu selle kogusega? Lisaks mahlale, valmista sõstardest moosi, mis sobib talvisel ajal imehästi koogi vahele või sepikule määrimiseks. 

Sõstramoosi valmistamine on lihtne ja see võtab vaid 30 minutit aega. Selleks, et seda valmistada vajad umbes 700 grammi mustasid sõstraid ja 300 grammi punaseid, 100 milliliitrit vett, 500 grammi suhkrut. 

Moosi valmistamiseks lisa potti vesi, marjad ja suhkur ning lase kõik keema. Segu tuleb keeta umbes 10 minutit madalal temperatuuril. Kui keemise ajal tekib palju vahtu, siis eemalda see. Pärast keemise lõppu, lase moosil jahtuda ning pärast seda mikserda kogu segu saumikseriga läbi. Lõpuks on moos valmis ning alustada võib hoidise purkidesse panemisega. 

Teine saadus, mida meie aedadest leiab, on kurgid. Hapendatud kurgid on rikkad probiootikumide poolest ja väga hea toit meie menüüs. Kui sul on umbes 100 kurki ehk 10 kg, vajad hapendatud kurkide valmistamiseks paarsada grammi tillivarsi, paarsada grammi mustsõstra lehtesid, pool kilogrammi mädarõigast ja 30 grammi küüslauku. Soolvesi valmistatakse tavaliselt 5-8%, see tähendab, et selle jaoks on vaja: 250-400 grammi soola 5 liitri vee kohta. 

Hapendamiseks võta klaaspurk või mõni suur puust nõu. Selle põhja aseta osa tükeldatud tillivartest ja sõstralehtedest, seejärel hakka kihti lisama pestud kurgid ja tillivarred, sõstralehed. Kõige pealmiseks kihiks peab jääma tillivarte ja sõstralehtede kiht. Mädarõigas ja küüslauk puista oma käe järgi kihtide vahele. Seejärel aseta kaas ja vajutuskivi kõige peale ning vala üle soolveega. Pea meeles, et kõik peab olema rikkalikus soolvees! 

Sisuturundus

20 PÄEVA ENIMLOETUD