Menu

Kasvuhoone ettevalmistused eesolevaks hooajaks

  • Kirjutas Sisuturundus

Kasvuhoone ettevalmistused eesolevaks hooajaks FOTO: Pexels.com

Enne seda, kui uus taimede ja maitsvate saaduste kasvatamise aeg on käes, tuleb kasvuhoone hooajaks ette valmistada. Selleks on mitmeid erinevaid töid, mis võiks juba kevadel ära teha, et olla õigeaegselt valmis uute taimede istutamiseks. Millised on tööd, mis tuleb ära teha? Anname ülevaate olulisematest tegevustest, mida ette võtta.

Puhasta ja pese kasvuhoone ära

Esimene asi, mida üldse teha, on kasvuhoone pesemine ja puhastamine. Sinu kasvuhoone on mitmeid kuid olnud aias kasutamata ja selle peale on kindlasti tekkinud mustust. Kasvuhoone peab olema enne uue hooaja algust korralikult pestud, et seda saaks parimal viisil edasi kasutada. Kasvuhoone pesu võiks alata desinfitseerimisest, et eemaldada erinevad bakterid, kahjurid, mis võivad sinu taimi kahjustada. Lisaks pese ja puhasta kõik kasvuhoone elemendid, raamid ja klaasid. Selleks kasuta survepesurit või lihtsalt puhast vett ja lappi, harja, et suurem mustus eemaldada. Puhastamine tuleb teostada põhjalikult, sest selle eesmärk on eemaldada kasvuhoone kõik kahjurid, mis võivad mõjutada sinu järgmiste taimede kasvamist.

Tee vajalikud parandustööd

Aja möödudes saavad kahjustada erinevad kasvuhoone konstruktsioonid või osad, seetõttu vaata igal kevadel need üle ja vajadusel paranda või asenda. Puidust konstruktsioonidega kasvuhoonel võib leida mädanenud osasid, mis tuleb kindlasti enne hooaja algust ümber vahetada. Alumiiniumist või mõnest teisest materjalist valmistatud konstruktsioonid tasuks ka üle vaadata, puhastada ja vajadusel üle värvida. Õlita kõik hinged, lukud ja riivid, et nende kasutamine ei oleks suve jooksul vaevaline.

Kui sul on kasvuhoone juures veesüsteemid nagu pumbad, voolikud või veetünnid, siis vaata ka need üle ja vajadusel puhasta sinna kogunenud lehtedest ja teistest taimsetest jääkidest.

Valmista pinnas ette

Kasvatades samas kohas igal aastal taimi, muutub muld toitainete vaeseks ja selles levivad ka paremini erinevad kahjurid. Soovitame mulla läbi kaevata ja ühe osa sellest eemaldada ja viia näiteks komposti. Asenda eemaldatud muld uuega ja lisa selle sisse vajalik kogus väetist.

Sa ei pea igal aastal mulda vahetama, kui sa näed, et see on kuiv ja ei ima hästi niiskust, siis on aeg mulla vahetuseks. Optimaalne mulla vahetamise aeg on umbes 2 aasta järel. Teistel juhtudel piisab selle väetamisest.

Multšimine

Esimesena, eemalda eelmisel aastal kasutatud multš ja alles pärast seda hakka teostama selleks hooajaks vajalikku multšimist. Eelmise aasta multši ei ole mõistlik kasutada, sest see võib olla nakatunud erinevate seenhaigustega

Uue multši puhul kasuta kevadel tumedamat varianti nagu kompost või hapendatud turvas, sest see neelab paremini soojust ja hoiab taimi suuremate temperatuuri kõikumiste eest, mis kevadel on meie ilmastikule iseloomulikud.

Leia mõni päev, et valmistada kogu oma kasvuhoone ette. Kui kasvuhoone on valmis, siis korrasta ka enda suvemaja, et ka seda hakata koheselt kasutama, kui saabuvad head ilmad.

Sisuturundus

20 PÄEVA ENIMLOETUD