Menu

Miks kasutada väikelaenu kalkulaatorit

  • Kirjutas Sisuturundus

FOTO: pexels

Laenukalkulaator on nutikas vahend, mis aitab sul leida parima laenu. Selle kasutamisega ei kaasne kohustusi – tegu on informatiivse tööriistaga, mis aitab sul võrrelda erinevaid laenuteenuseid.

Väikelaenu kalkulaatori kasutamine on lihtne – pead vaid valima soovitud summa ning seejärel avaneb sulle nimekiri erinevatest laenupakkujatest, kes valitud rahasummas laene pakuvad. Saad hõlpsalt kõrvutada erinevaid firmasid ja nende tingimusi, et leida just see krediidiandja, kes sinu vajadustega kõige paremini sobib.

Kuidas laenukalkulaator toimib?

Laenukalkulaatoreid on erinevaid. Mitmed laenufirmad ja pangad on loonud spetsiaalsed tööriistad, kuhu saad sisestada oma sissetuleku ja igakuised kohustused, pärast mida kuvatakse sulle sinu maksimaalne võimalik laenusumma või see, kas konkreetne krediidipakkuja sulle üldse laenu anda saab.

Mida saab laenukalkulaatoriga arvutada?

Laenatargalt.ee väikelaenu kalkulaator on aga veidike erinev. See aitab sul teha esimese sammu ehk leida sulle sobiv laenupakkuja. Muidugi saab laenu võtta ka ilma kalkulaatorita, kuid sel juhul riskid liigselt kõrgete intresside maksmisega.

Kuna Eesti turul on väga mitmeid erinevate tingimustega laenuandjaid, ei ole mõistlik valida esimest firmat, kelle reklaam Facebookis ette tuleb. Mitte keegi ei taha ju ei laenu ega ühegi teise teenuse eest maksta rohkem kui vaja!

Laenu kogukulu

Kui krediidipakkujad oma tooteid reklaamivad, siis tuuakse enamasti suurelt välja ainult laenu intressimäär. See võib olla aga eksitav, sest intress pole sugugi kõige olulisem asi, mida laene võrreldes vaadata tuleks.

Intressimäärast olulisem on krediidi kulukuse määr, mis näitab laenu kogumaksumust. Krediidi kulukuse määr hõlmab endas nii laenu intressi, halduskulusid, lepingutasu kui ka kõiki teisi võimalikke kulusid.

Näiteks, kui üks laen on intressiga 12% aastas ning selle krediidi kulukuse määr on 50% ja teine laen on intressiga 18%, kuid krediidi kulukuse määraga 46%, siis on teine laen kokkuvõttes soodsam, olenemata kõrgemast intressimäärast.

Tuleb ka tähele panna, kas laenul on fikseeritud või muutuv intressimäär. Samuti on vajalik teada, kas intressi arvestatakse laenusumma jäägilt või algsummast. Kõik sellised aspektid ja lepinguga kaasnevad lisatasud moodustavadki laenu krediidi kulukuse määra, mida aitab võrrelda ka väikelaenu kalkulaator.

Mis lisatasud võivad laenuga kaasneda?

Nagu mainitud, ei piirdu laenupakkujad tavaliselt vaid intressimäära küsimisega. Toome välja mõned lisakulud, mille olemasolu tuleks väikelaenude tingimusi võrreldes tähele panna.

Lepingutasu

Lepingutasu võib olla kas fikseeritud või protsentuaalne. Fikseeritud summa puhul võib väikelaenu puhul tegemist olla näiteks 35-euro suuruse summaga. Eestis küsitakse enamasti aga protsentuaalset lepingutasu, mis võib olla 1-2 protsenti laenusummast.

Mitmed krediidiandjad pakuvad kampaaniate raames ka 0-eurost lepingutasu ning seega tasub silmad lahti hoida. Kui vajad näiteks vaid 200-euro suurust laenu, on 35 euro suuruse lepingutasu maksmine üsna krõbe väljaminek.

Haldustasu

Laenu haldustasu on summa, mida tuleb tasuda igakuiselt kuni lepingu lõppemiseni. Tegemist ei ole pealtnäha suure hulga rahaga – haldustasu on tavaliselt 1 või 2 eurot kuus. Kui tegemist on aga pika laenulepinguga, võib haldustasu kogusumma olla lõpuks siiski päris kallis.

Näiteks, kui võtad laenu 6 kuuks koos haldustasuga 1,5 eurot kuus, pead laenuperioodi lõpuks haldustasuna maksma vaid 9 eurot. Kui võtad laenu aga 10 aastaks, ulatub haldustasu kogukulu 180 euroni, mis on märksa krõbedam hind.

Laenude võrdlemine on omaette kunst. Õnneks aitab laenukalkulaator lihtsasti võrrelda erinevaid krediidipakkujaid sinu määratud tingimustel, et sul soodsa laenu leidmine lihtsam oleks.

Sisuturundus

20 PÄEVA ENIMLOETUD