Menu

Mida teha, et säilitada köögis sanitaarsust ja hügieeni?

  • Kirjutas SISUTURUNDUS

Mida teha, et säilitada köögis sanitaarsust ja hügieeni? © Download IT via canva.com

© Download IT via canva.com

Köök on kodumajapidamise keskpunkt, kus valmistatakse toitu, kus süüakse või kus lihtsalt vesteldakse. Seetõttu tuleb erilist tähelepanu pöörata hügieenile ja sanitaarsusele. See hoiab ära ebameeldivad mikroobid, mis on väga oluline, et kõik majapidamises elavad inimesed oleksid terved. Mida teha, et säilitada köögis sanitaarsust ja hügieeni?

2 viisi elektrilise veekeetja puhastamiseks

Et vabaneda ebameeldivatest plekkidest veekeetja sisemusest, peate kasutama happelist ühendit. Ärge unustage, et elektrilised komponendid oleksid turvalised ja kuivad. Kasutage neid puhastusvahendeid ainult veekeetja sisemuses. Pidage ka meeles, et mida kvaliteetsemad seadmed teil on, seda lihtsam on neid hooldada - see kaubamärk pakub suurepäraseid veekeetjaid, röstijaid, mahlapresse ja muud.

Puhastamine äädikaga:

  1. Kui teil on käepärast destilleeritud valget äädikat, lisage veekeetjasse võrdsetes osades vett ja äädikat, kuni see on umbes poolenisti täis. 

  2. Kuumuta keemiseni. Laske keedetud äädika ja vee segul 15–20 minutit veekeetjas seista. 

  3. Valage segu välja ja peske veekeetja. Kui veekeetjal on veel katlakivi või mustus, kasutage käsna karedat külge, et eemaldada kõik, mis on kinni jäänud.

Puhastamine sidrunhappega:

  1. Tsitrusviljades looduslikult sisalduv sidrunhape on hea sette ja mustuse lagundamisel ning hallituse, seente ja bakterite eemaldamisel. Veekeetja puhastamiseks alustage, täites mahuti poolenisti veega ja viies selle keemiseni. 

  2. Kui vesi keeb, lisage 1-2 supilusikatäit sidrunhapet ja jätke segu 15-20 minutiks seisma. 

  3. Tühjendage vesi ja vajadusel nühkige pesukäsnaga. 

  4. Loputage.

Mida teha, et säilitada köögis sanitaarsust ja hügieeni? © pixelshot via canva.com

© pixelshot via canva.com

Kahjurite leviku vältimine

Kahjurid, nagu putukad ja hiired, kannavad mikroobe ja levitavad haigusi. Järgmised näpunäited aitavad teie kööki kahjurite eest kaitsta.

  • Prussakamunad vajavad koorumiseks niiskust. Vältige seda, hoides köögiosa kuiva ja puhtana. Ruumi kuivana hoidmiseks puhastage märjad pinnad ja suurendage ventilatsiooni.

  • Prügikastid peavad olema tihedalt suletud. Iga kord, kui puudutate prügi või prügikasti, peske oma käed põhjalikult seebiga.

  • Mõned töötlemata toiduained, nagu jahu, pähklid, seemned ja läätsed, võivad ligi meelitada kahjureid. Seetõttu hoidke neid külmikus ja ärge jätke neid kauemaks kui 5-10 minutiks seisma.

Steriliseerige lõiketööriistad

Liha lõikamiseks kasutatav nuga tuleb alati pesta ja steriliseerida. Teist korda sama noaga liha lõigata ei ole soovitatav. Nõusid tuleb põhjalikult ja sageli pesta ning mikroobide hävitamiseks päikesevalguse käes.

Millised on toidu jahutamise ja säilitamise viisid?

Ikka ja alati:

  • Hoida tooteid külmkapis temperatuuril 4°C. Kui te ei ole selle temperatuuris kindel, kasutage termomeetrit ja reguleerige temperatuuriregulaatorit vastavalt vajadusele.

  • Külmutatud toitu tuleks säilitada temperatuuril -18 °C või madalamal. See temperatuur peatab bakterite kasvu, kuigi see ei pruugi tappa kõiki olemasolevaid baktereid enne külmutamist.

Muud näpunäited toidu säilitamiseks:

  • Asetage külmutamist vajavad toiduained võimalikult kiiresti pärast ostmist sügavkülma.

  • Kaaluge soojal aastaajal toidu transportimisel isoleeritud kottide kasutamist.

  • Puhastage oma külmkappi regulaarselt, et eemaldada riknenud toit, mis võib baktereid või hallitust teistele toiduainetele üle kanda.

  • Ärge säilitage toitu liiga kaua. Kasutage kuupäevade süsteemi, et tagada toidu kasutamine enne selle aegumistähtaega.

  • Ärge ladustage külmkappi liiga palju. Toidu jahutamiseks laske õhul vabalt ringelda.

  • Paki lõunad isoleeritud karpidesse koos sügavkülmapakiga. Ärge hoidke lauanõusid otsese päikesevalguse käes ega soojal radiaatoril.

  • Kui kasutate jahutit (näiteks piknikul), hoidke seda jääga külmas. Avage seda nii harva kui võimalik. Võib olla kasulik omada jookide jaoks eraldi jahutit, kuna tõenäoliselt avate seda sagedamini jookide jaoks.

Isiklik hügieen

Mikroorganismid võivad käte kaudu sattuda toidu sisse. Pärast toidu puudutamist ja enne mõne muu tööülesande täitmist tuleb käsi põhjalikult pesta seebi ja kuuma veega. Kuivatage käed alati puhtal rätikul. Juuksed võivad kanda ka mikroobe, seega hoidke need kinni ja kandke juuksevõrku.

Puhastage külmkappi regulaarselt

Puhtuse tagamine külmkapis on põhjusega üks olulisemaid köögihügieeni reegleid. Üksinda jäetud roiskunud ja riknenud toit levitab baktereid kõigele muule, seega puhastage oma külmkappi kord nädalas ja visake aegunud toiduained ära.

Vältige ristsaastumist

Kasutage köögiviljade ja liha/kala jaoks alati eraldi lõike- ja/või lõikelaudu.  Ühe ja sama lõikelaua kasutamine kõigi toiduainete lõikamiseks suurendab ristsaastumise ohtu, mis omakorda võib põhjustada toidu riknemist. Kirjutage lõikelaudadele "köögiviljad", "liha" ja "kala" või kasutage erinevate toitude jaoks eri värvi lõikelaudu.

Peske köögirätikuid regulaarselt

Köögirätikud on hädavajalik ese, mis teeb teie tegevuse kergemaks. Niisked või õlised lapid on aga mikroobide ja bakterite hoidlateks. Kui puhastate köögi tööpindu määrdunud rätikutega, levitate teadmatult pindadele baktereid ja muid mikroobe. Need mikroobid satuvad kergesti toidule, kui hoiad toiduvalmistamise ajal lappi tööpinnal. Kui te neid korralikult ei puhasta, võite nakatuda kahjulike mikroobidega. 

  • Veenduge, et desinfitseerite regulaarselt köögi tööpinna ja nõude pühkimiseks kasutatavat lappi. 

  • Peske regulaarselt kõiki köögiriideid, sealhulgas kindaid ja põlled.

Sisuturundus

20 PÄEVA ENIMLOETUD