Jõuluvana Andu – üks ja ainus Võrumaal

Taas on käes see aeg, kus mõnes koduhoovis või trepikojas, lasteaias või koolimajas võib kokku sattuda jõuluvanaga. Kust ta sinna sai, seda teab ainult jõuluvana ise. Milline ta välja näeb, ka see on jõuluvana enda teha – on ta siis kiiruga selga tõmmanud suvalise punakuue või ehtsa, viimse detailini jõuluvana kostüümi. Milline on detsembrikuu jõuluvana jaoks, milliste üllatuste osaliseks üks Võrumaa jõuluvana on saanud ja kuidas saab ta kaasa aidata näiteks tervislikule toitumisele?

Jõuluvana kostüüm

Punase kuuega pakijagajat kohtab detsembris kõigil üritustel, mis on välja kuulutatud jõulupeona. Õiget jõuluvana näeb harva, sest Võrumaa üks ja ainus igale poole ei jõua. Aga kuidas teha vahet, milline on õige jõulumees? Vastuse annab viimse detailini viimistletud kostüümikomplekt. Õigel jõuluvanal on korralikust materjalist kandja mõõtude järgi õmmelda lastud punane kuub, püksid ja müts, on punased kindad ja õiged saapad, on korralik habe ja vuntsid. Ning kingikott – ka see on komplekti osa. Kuigi jõuluvana sokke ja aluspükse keegi ei näe, siis tegelikult on ka need jõuluvana kostüümi osa, mida muul ajal ei kanta. Õigel jõuluvanal on olemas isikutunnistus: ID-kaart ja juhiluba. Neid niisama ei saa, selleks peab olema Eesti Jõuluvanade Seltsi liige. Aga ka seltsi liikmeks niisama ei saa. Peab olema hea suhtleja, valmisolek võtta omaks jõuluvana kutse-eetika ja muretsema korraliku kostüümi, mis ei maksa üldsegi mitte vähe. Jõuluvanade võimalused on erinevad, Eestis liigub ringi jõuluvanasid, kes on investeerinud jõuluvanaks olemisse 3000–4000 eurot, millest ainuüksi spetsiaalselt teha lastud habe ja parukas võivad maksta suurusjärgus 1700 eurot. Pluss isiklik auto ja kütus, mida detsembris kulub üpris palju.

Jõuluvana Andu

Eesti Jõuluvanade Seltsi kodulehel on jõuluvana Andu kohta järgmine tutvustus: „Andu oskab laulda ja pilli mängida ja kui vaja siis pakisaajatega tantsu lüüa, saab ka sellega kenasti hakkama.” Ja pole ka ime, et jõuluvana selle kõigega toime tuleb – kui imede aeg möödas ja uus aasta alanud, saabub argipäev ja Andust saab taas Andres Visnapuu. Võrukas, keda tunnevad kõik võrukad: pillimees, õhtujuht ja veel palju muud. Millal ja kuidas see kõik algas?

Edasi lugemiseks palun logige sisse

Digilehe lugemisõigusega saab ligipääsu portaalidele vorumaateataja.ee ja
digileht.vorumaateataja.ee, mis sisaldavad kõiki artikleid, kaastundeavaldusi, kuulutusi ja reklaame. Lugemisõiguse saab vormistada SIIT.


 


 

LOE VEEL


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD