Egiptuse põllumehed huvituvad Võrumaast

Egiptuse põllumehed huvituvad Võrumaast FOTO: Aigar Nagel

Toimetusse saabus e-kiri Egiptuse ajalehest Egyptian Gazette, mis on vanim Lähis-Idas ilmuv ingliskeelne ajaleht, mille esimene number ilmus 1880. aastal. Kirjas palutakse Võrumaa Teatajal vahendada Egiptuse põllumeeste huvi Võrumaa vastu. Tegelikult on huvisfäär suuremgi, ulatudes Valgamaale ja Viljandi- ning Pärnumaa alal laiuvale Soomaale.

Nimelt on egiptlased huvitatud Eestis maa rentimisest põllumajanduslikuks tootmiseks. Eesti-suunalist huvi on olnud varemgi, aga kirja saatma panid internetis levinud Aigar Nageli droonifotod suurveest Võrus. Traditsiooniliselt on Egiptuse põllumajanduse üks olulisemaid piirkondi olnud Niiluse-äärsed alad, mis kevadel jäävad suurvee alla. Üleujutus toob viljakat muda, mida pärast vee taandumist ja maa tahenemist on kerge töödelda. Egiptlastele pakub huvi näiteks Koreli oja lammiala, mis võiks olla samuti põllumajanduslikult kasutatav.

Idee taga on Egiptuse ülemaailmne maaelu nõuandefond (GFRAS) ning see läheb kokku Egiptuse presidendi Abdel Fattah El Sisi hiljutise korraldusega suurendada põllumajanduslikku tootmist.

Veel huvitavad egiptlasi Mustjõe ja Taheva piirkond ning Soomaa, kus praegu kanuutatakse, aga muul ajal võiks arendada põllundust. Egiptlaste pakkumisel võiksid olla esimesed põllupioneerid kopti kristlased.

GFRASi kõneisik Asim Chisisi lisas, et eestlastel on Egiptuses hea maine kui töökal ja arukal rahval. Rahandus- ja pangandusringkondades mäletatakse Eesti majandustegelast Nikolai Köstnerit (1889–1959), kes aastatel 1941–1959 vastutas Egiptuse Riigipangas riigi rahaasjade eest. Nagu Chisisi kirjutab: „Köstneri ajal olid Egiptuse rahaasjad korras nagu Norras.”


 


 

LOE VEEL


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD