VIDEO Märt Ots Estonia vöörirambist: Loodan, et meie uurimine annab vastuse ja lõpuks saabub selles asjas rahu

VIDEO Märt Ots Estonia vöörirambist: Loodan, et meie uurimine annab vastuse ja lõpuks saabub selles asjas rahu  FOTO JA VIDEO: ERR

Estonia vraki juures uurimistöid tegev meeskond tõstis ööl vastu teisipäeva merepõhjast üles Estonia autoteki vöörirambi, mis viiakse Paldiskisse.

„Operatsioon läks hästi, täna täpselt kell kolm Eesti aja järgi õnnestus välja tõsta parvlaeva Estonia ramp. Ja sellega võime öelda, et meretööd on tõesti õnnestunud, lausa 120 protsenti! Suutsime teha rohkem kui planeerisime. Ramp on väga tähtis, et saaksime edukalt Estonia uurimised läbi viia,“ ütles ohutusjuurdluse keskuse juhataja Märt Ots varahommikul ERRile.  

Ramp tuuakse uurimislaevaga Viking Reach Eestisse, Paldiski Lõunasadamasse.

Rambi ülestõstmisega lõppesid ka parvlaeva Estonia vraki juures toimunud tööd, teatas rahvusvaheline uurimismeeskond.

„Loomulikult, see on emotsionaalselt väga raske hetk, sest tegemist on ikkagi väga suure katastroofiga, väga raske momendiga paljudele inimestele, aga ma loodan, et meie uurimine annab vastuse ja lõpuks saabub selles asjas rahu,“ ütles Ots.

Kui uuringud on lõpetatud, siis pole plaanis Meremuuseumis rampi eksponeerida, ütles Meremuuseumi direktor Urmas Dresen ERRile.

Seda, kas ramp võiks tulevikus muuseumis koha leida, ei osanud Dresen samuti öelda.

Uurimislaev jõudis Paldiskisse täna pärastlõunal.

Merel töötasid parvlaev Estonia vraki asupaigas ohutusjuurdluse keskus (OJK) ja Rootsi õnnetusjuhtumite uurimise amet (SHK) koostöös Soome ametiasutustega. Meretööde lepinguline partner oli Norra ettevõte Reach Subsea AS, uuringud tehti Norra lipu all sõitva uurimislaevaga Viking Reach. Vaatlejatena olid kaasas kaks parvlaeva Estonia hukust pääsenute esindajat – Ants Madar Eestist ning Urban Lambertson Rootsist.  

Nädal aega kestnud meretööde käigus võeti parvlaev Estonia vraki parema parda vigastuse juurest merepõhja aluskorrakivimi proov ning laevakere plaadistuse kattumisproovid. Vraki juurest tõsteti üles kahe vasaku parda plaadistuse väljalõiked, mille 1994. aastal lõikasid tuukrid välja vraki sisemuse uurimiseks. Samuti õnnestus lõigata allveerobotiga teraseproov parema parda vigastusest ning tuua üles kajutiakna klaasi ja tihendi osad. Allveerobotiga filmiti parvlaeva Estonia autotekki, sealhulgas visiiri ja rambi juhtkappi, mis asub autoteki sissepääsu kõrval. Laeva parema parda vigastust filmiti allveerobotiga nii laeva väljastpoolt kui ka seestpoolt autoteki kaudu.  

Parvlaeva Estonia vöörirampi hoiustatakse esialgu Raasiku vallas kinnisel valvataval eraettevõtte territooriumil paiknevas laohoones. Tulevikus on majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumil kavas leida rambile sobiv alaline asukoht.


 


 

LOE VEEL


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD