Menu

.      

VASTUKAJA: Lõunapiirikaubandus lööb valusalt meie maapoode. Nursi pood on müügis

Rahandusminister (alates aprillist 2015) Sven Sester (IRL) esmaspäeva, 13. veebruari õhtul riigikogu suures saalis arupärimisele vastamas. 		                Foto: ERIK PEINAR (RIIGIKOGU KANTSELEI)

RIIGIKOGU SUURES SAALIS • Jaanuari keskpaiku oli kahes Võrumaa Teatajas jutuks Tsooru poepidaja Arvo Tamme näitel, kuidas lõunapiirikaubandus röövib maapoodnike une.

Sellekohasele vabaerakondlaste arupärimisele vastas minister Sven Sester esmaspäeva, 13. veebruari õhtul kella poole seitsme paiku riigikogu suure saali ees:

„Kuigi on tõsi, et aktsiisierinevused naaberriikidega mõjutavad kõige rohkem just piiriala poode, siis üksnes aktsiisiga alkoholi hinnavahet Eestis ja Lätis põhjendada ei saa. Aktsiisist tulenev hinnaerinevus Eesti ja Läti vahel alates 2017. aasta märtsist on pooleliitrise õllepurgi puhul ligikaudu 12 senti ning pooleliitrise viinapudeli puhul euro ja 88 senti.

Tsooru Maarahva Kaubamajas on rikkalik kaubavalik ja kauplus on lahti 365 päeva aastas. Foto: ANDREI JAVNAŠAN

Ülejäänud hinnavahe tuleneb muudest teguritest, mida Eesti otseselt mõjutada ei saa. Kui Tsoorus müüdava viina hind – pool liitrit, 40 kraadi – oli eelmise aasta detsembris 3,33 eurot kallim võrreldes Valkas (Lätis) müüdava viina hinnaga, siis oli aktsiisierinevus sellel ajal veidi väiksem kui pool sellest erinevusest ehk euro ja 54 senti. Väikepoodides on hinnad tavaliselt kõrgemad, sest väikeste müügimahtude tingimustes on lisakulud (transpordikulu, müügikoha kulu jne) kaubaühiku kohta kõrgemad. Ka Tallinna kesklinnas asuvas alkoholimüügile spetsialiseerunud poes on õlle, viina, likööri Vana Tallinn hinnad madalamad kui Tsoorus asuvas väikepoes. Lätis mõjutavad toidukaupade hindu muu hulgas ka madalamad tööjõumaksude kulud …”. (Täispikka vastust saab lugeda riigikogu stenogrammist „Arupärimine nr 291, 13.02.2017”.)

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD