EESTI ELU

Mida tähendavad ohusümbolid pakenditel?

Oleme nii mõneltki kliendikirja lugejalt saanud tagasisidet küsimusega, mida tähendavad erinevad sümbolid pakenditel? Võtame sel korral ette kõige suuremat tähelepanu vajavad ohusümbolid.

PLAHVATUSOHTLIK (EXPLOSIVE)
Plahvatusohtlik, võib kuuma või päikese käes plahvatada.

TULEOHTLIK (FLAMMABLE)
Kergesti süttiv, ei tohi hoida lahtise tule, kuuma või sädemete läheduses. Mõned sellise märgiga toodete (näiteks aerosoolid, lakid, lahustid jne.) gaasid võivad iseeneslikult süttida kokkupuutel veega.

SÖÖVITAV / KORRODEERUV (CORROSIVE)
Söövitava toimega, ohtlik nahale, kuid eriti ettevaatlik peab olema, et sellist märki kandev aine ei satuks silma. Tihti on sellised ained kahjulikud ka metallpindadele, sest võivad need korrodeeruma panna.

ERITI TULEOHTLIK (OXIDIZING)
See märk näitab, et toode võib põleda isegi ilma õhuta. Selliste toodete puhul on väga oluline jälgida, et need ei asuks otsese päisekesevalguse käes või küttekollete lähedal. Suvise ehituse puhul on paslik meelde tuletada, et selliseid aineid ei tohi hoida ka metallilõikurite lähedal, sest viimasest lenduvad sädemed võivad pakendi sisu kergesti süüdata.

VÄLDI SISSEHINGAMIST (HEALTH HAZARD)
Aine sissehingamine või allaneelamine võib hingamisteedele ja siseelunditele põhjustada tugevaid ja pöördumatuid kahjustusi. Lisaks väldi aine kokkupuudet nahaga.

KESKKONNAOHTLIK (DANGEROUS FOR THE ENVIRONMENT)
Märk viitab sellele, et ainet ei tohi mingil juhul kallata maha ega veekogusse, sest sel on keskkonda kahjustav mõju.

TOODE ON SURVE ALL (COMPRESSED GAS)
Sellist märki kohtab harvem, kuid tegu on hoiatusega. Märk hoiatab, et toode on rõhu all ning sellest väljuv gaas võib olla väga külm ja kahjustada nahka. Sellise märgiga tooteid tuleb hoida eemal otsesest päikesevalgusest või tulest.

ELUOHTLIK (TOXIC)
Tegu on väga mürgise ainega, mille sissehingamine või allaneelamine võib põhjustada eluohtliku seisundi isegi väikeste kogusete puhul. Lisaks väldi aine kokkupuudet nahaga.

ÄRRITAVA TOIMEGA (HARMFUL/IRRITANT)
Kodukeemia pakenditel üsna tavapärane märk, mis viitab, et aine võib kokkupuutel nahaga tekitada ärritust, punetust või sügelust. Sellise märgiga tooted võivad tekitada ka osoonikahjustusi.


Kas ohtlike jäätmete pakendeid võib visata olmeprügisse?
Kui ohtlike jäätmete pakendid sisaldavad veel ohtlikku ainet, ei tohi pakendit kindlasti visata prügikonteinerisse, sest on suur oht, et need lähevad katki või hakkavad lekkima ning siis satuvad ohtlikud ained keskkonda. Nagu eelnevalt teada saite, on mitme aine puhul hoiatus ka isesüttimisele, mis tähendab, et aine kokkupuutel vee või õhuga võib tekkida tulekahju. Selliste märkidega pakendid tuleb viia jäätmejaama ja need käideldakse olmejäätmetest eraldi.

Kuidas kööginugade eluiga pikendada?

Kvaliteetsed noad võivad küll kopsaka summa maksma minna, ent õige hoolduse puhul on võimalik nende eluiga märkimisväärselt pikendada. 

Nuge on saadaval erinevas hinnaklassis ja kindlasti ei pea nad kõik tervet varandust maksma. Olgu tegemist tipp- või kodukokaga – isegi üks kvaliteetne nuga köögis võib palju maksta ning vale hoolduse puhul lühikest eluiga nautida. Fiskarsi köögieksperdid jagavad soovitusi, kuidas oma kööginugade eest hoolt kanda nii, et nende terad omanikke pikki aastaid teeniksid.

Terita

Nüri nuga on tülikas, ohtlik ja muudab toiduvalmistamise aeglaseks. Nuga on nüri siis, kui sibulat või tomatit lõigates libiseb tera paigast ega tee kohest sisselõiget. Samuti vajab nuga teritamist, kui selle teral on näha täkkeid või muid vigastusi. Piisava hoolduse puhul peaks nuga teritama maksimaalselt kaks korda aastas. Võimalusel tuleb vältida elektrilisi teritajaid, mis eemaldavad noa pinnalt liiga palju metalli. Käsitsi teritades kaitsed tera üleliigse kulumise eest.

Kasuta lõikelauda

Isegi kokkadel on omad nõrkusmomendid, kuid lõikelaua kasutamine aitab oluliselt noa eluiga pikendada. Noa vigastuste vähendamiseks vaheta kõik klaasist, kivist ja akrüülist lõikelauad plastikust või puidust lõikelaudade vastu. Ära lõika graniidist või marmorist töötasapinnal!

Lõika õigesti

Iga kord, kui nuga lõikelaua pinda tabab, tekivad selle teral mikroskoopilised vigastused. Väldi üles-alla hakkimisliigutust ja harjuta lõikamist n-ö libistamismeetodil, jälgides, et nuga oleks lõikelauaga pidevas kontaktis.

Hoiusta eraldi

Nugade hoiustamine koos teiste köögiriistadega võib neid vigastada. Pane nad hoopis noahoidjasse, millel on iga noa jaoks eraldi ava. See pikendab oluliselt terade eluiga ning muudab ka kasutamise hõlpsamaks – iga kord kindlat nuga otsides ei ole vaja sahtlit pahupidi pöörata.

Pese käsitsi

Pese kööginuge käsitsi ja sooja seebiveega, suunates tera endast eemale. Kui nuga ei ole roostevabast terasest, siis ära unusta seda peale pesemist korralikult kuivatada. Nõudepesumasinas saavad käepidemed ja terad veesurve, kuumuse ja söögiriistade koosmõjul vigastada ning võivad puruneda.

Kasuta õiget nuga

Poelettidel on erinevate nugade valik segadusttekitavalt lai. Enne ostu sooritamist mõtle, millist tüüpi noad köögis kasutust leiaksid, sest igal noal on oma eesmärk ning ebakorrapärase kasutamise korral saab viga nuga ja kahjustada toit. Iga kokandushuvilise köögis peaks olema vähemalt neli erinevat nuga: väike tükeldamiseks või köögiviljadele, sakilise servaga tomati lõikamiseks, suur kokanuga ning fileerimisnuga.


 


 


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD