FOTOD Ago Ruus elab taevasinises majas, kust avaneb piltilus vaade Kirikumäe järvele

Ago Ruus 28. jaanuaril 2021 oma taevasinise Kirikumäe maja köögis päevapiltnikega seotud materjalide ja kogumikuga. Viimase kaante vahel on üles leitud need „hullud” Vana-Võromaa inimesed, kes endalegi teadmata andsid tänu Ago Ruusile võimaluse vaadata ligemale paar sajandit tagasi. See kogumik on meie jaoks Vana-Võromaa eluolu tajumise aluskapital ja samas investeering tulevikku. Kogumikku uurides tekkivad mõtted aitavad mõista ja avardada teed edasiliikumiseks, nagu aluskapitalilt teenitud boonus. Kui iga pilt peaks olema tuhat sõna, siis on kaante vahel hindamatu aare. Suur tänu autorile. Fotod: KALEV ANNOM

Äsja jõudis trükikojast Print Best müügile Ago Ruusi koostatud ligemale 400-leheküljeline kogumik „Vana-Võromaa päevapiltnikud”. Enne seda soovitame läbi lugeda 18. jaanuaril 2020. aastal Võrumaa Teatajas ilmunud Kalle Nurga kirjutis „Filmi- ja fotomaailmale pühenud Ago Ruus” (VT nr 7 (3756)).

Kõik sai alguse ühest Vastseliina verandast  ja ämbrist

Kogumiku „Vana-Võromaa päevapiltnikud” saateks kirjutab Ago Ruus, kuidas ta leidis Vastseliinas ühe kuuri alt ämbrist varem verandaakedeks olnud Mihkel Timmo klaasnegatiivid ja sellest sai näitus „Pildid klaasidelt”, mis liikus mitu aastat Eestimaad mööda.

Ago Ruus küsis endalt ja teistelt: kes ikkagi oli külapiltnik Timmo? See viis edasi läbi aastate nüüdse kogumiku ilmumiseni. Kalle Nurk ongi aasta tagasi tabanud pealkirjaga Ago Ruusi pühendumise leida ajaloo hõlmast üles Vana-Võromaa päevapiltnikud.

Kasaritsa mees August Tamm teenis 1. maailmasõjas lennuväe päevapiltnikuna Türgi rindel. Naasnud rindelt, võttis ta kaasa ka fotoaparaadi ja jäädvustas hiljem plaatidele hulganisti oma pere tegemisi. Jõulueelne seatapp 1920. aastatel. VK F 778:6

Viis aastat pühendunud tööd

Edasi lugemiseks palun logige sisse

Digilehe lugemisõigusega saab ligipääsu portaalidele vorumaateataja.ee ja
digileht.vorumaateataja.ee, mis sisaldavad kõiki artikleid, kaastundeavaldusi, kuulutusi ja reklaame. Lugemisõiguse saab vormistada SIIT.


 


 

LOE VEEL


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD