Stress, istuv asend ning valed toiduvalikud tekitavad kõrvetisi

Stress, istuv asend ning valed toiduvalikud tekitavad kõrvetisi FOTO: Aigar Nagel

Suvised grillitud ja happelised toidud tekitavad pärast söömist paljudele ebamugavustunnet. Kõrvetised on sage tervisemure, mille teket soodustab lisaks toiduvalikutele ka istuv sundasend ja stress.

Kõrvetisi põhjustab söögitoru ärritav happeline maomahl, millega kaasneb ebameeldiv tunne rinnakus, ülakõhus või kurgus. Maomahl satub söögitorru, kui mao ja söögitoru vaheline sulgurlihas ehk klapp ei tööta korralikult. Enamasti on see tingitud kõhus tekkinud ülerõhust ülesöömise, kõhukinnisuse või raseduse tõttu. Lisaks lõdvestavad klapi tööd või suurendavad maomahla tootmist stress, suitsetamine, teatud toiduained ja ravimid. Normaalses toonuses mao söögitoru sulgurlihas avaneb söömise ajal ning söögikordade vahel on sulgur suletud.