EESTI ELU

Valio võtab kasutusele surugaasil sõitvad piimaautod

Valio võtab tänavu sügisel kasutusele esimese piimaauto, mis sõidab keskkonnasäästliku surugaasi toel.

"Plaanime vahetada meie tänased piimaautod välja jätkusuutlikumate alternatiivide vastu, et edendada keskkonnasäästlikumat tootmist. Uued piimaautod hakkavad diiselkütuse asemel kasutama nii maa- kui ka rohegaasi," ütles Valio Eesti tegevdirektor Maido Solovjov pressiteates.

Sel aastal autoparki lisanduv piimaveok kasutab maagaas+ kütust ehk kombinatsiooni maagaasist ja kohalikust rohegaasist. Rohegaas on oma olemuselt sada protsenti kohalik taastuvkütus, mida toodetakse biolagunevatest jäätmetest, reoveest ja reoveesettest, põllumajandusliku päritoluga jäätmetest ning biomassist.

Solovjovi sõnul vähendab keskkonnasäästlikuma kütuse kasutamine märkimisväärselt ettevõtte süsinikjalajälge.

"Valio piimaautod läbivad aastas ühtekokku ligi 1,6 miljonit kilomeetrit ning rohelisema maagaas+ kütuse abil suudame atmosfääri paisatavate süsinikdioksiidi hulka aastas juba üle 350 tonni võrra vähendada. Kui tulevikus minna üle ainult rohegaasile, siis on õhku paisatava süsihappegaasi hulk praktiliselt nullilähedane," rääkis ettevõtte juht.

Samas nentis ta, et gaasi kasutamisel on praegu ka oma negatiivne külg. "Maagaas on küll soodne, kuid gaasiauto sõiduvälp on tänasest 1000 kilomeetrist umbes poole väiksem. See tähendab, et veokid peavad tankima mitu korda päevas, mis on tänase gaasitanklate võrgu juures veel keeruline," märkis Solovjov.

Valio Eesti on üks suurimaid kohalikke piimatööstusettevõtteid. Peamiselt Kesk- ja Lõuna-Eesti farmide toorpiimast valmistatud Valio Eesti tooteid leiab ka Lätist, Leedust, Itaaliast, Rootsist ja Ameerika Ühendriikidest. 

Väiksema tootmismahuga ettevõtetele luuakse paremad tingimused

Pixabay

Maaeluminister Mart Järvik saatis kooskõlastusringile toiduseaduse muutmise seaduse eelnõu, mis loob võimaluse paindlikumate nõuete kehtestamiseks väiksema tootmismahuga ettevõtetele.

Tegevusloakohustusega seotud muudatuste eesmärk on vähendada toidu käitlejate halduskoormust, loobudes riigisisesest loakohustusest valdkondades, kus piisab vahetult kohalduvate Euroopa Liidu hügieenimääruste kohaselt ka majandustegevusteate esitamisest.

Maaeluminister Mart Järviku sõnul on käesoleva seaduse eesmärgiks vähendada bürokraatlikke nõuded, samuti muutub lihtsamaks toidu käitlemisega alustamine, siiski jäävad kehtima kõik toiduohutusega seotud varasemad nõuded. "Turule viidav toit peab olema ohutu inimese tervisele. Käitleja vastutab käideldava toidu ning käitlemise nõuetekohasuse eest ja on kohustatud kasutama kõiki võimalusi selle tagamiseks.

Kakast on nüüd võimalik hinnata oma toitumist

Pixabay

Tänasest saavad inimesed uue arendatud teenuse abil teha mikrobioomi uuringu, mis kirjeldab mikroobide koosseisu sooles ja annab soovitusi toitumise korrigeerimiseks. Teenuse on välja töötanud Eesti teadlased ja uuringu aluseks enam kui 300 eestlase kakaproov.

Teenust hakkab osutama Eesti suurim meditsiinilabor SYNLAB Eest koostöös Toidu- ja Fermentatsiooni-tehnoloogia Arenduskeskuse (TFTAK) teadlastega, kes on inimese soolestiku mikrobioomi ehk inimese sooles elava bakterikoosluse uurimisega süsteemselt tegelenud juba alates 2012. aastast, mis teeb neist suurima kogemusega soole mikrobioomi uurimise keskuse Baltikumis ja Skandinaavias. Tänaseks on välja töötatud analüüsiteenus, mille tulemuste tõlgendamisel kasutatakse eestlaste võrdlusgruppi ning lisaks sooles elavate bakterite ülevaatele antakse raportis ka soovitusi toitumise korrigeerimiseks.

„Enamik inimesega seotud mikroobe asuvad soolestikus ja on selge, et nende mõju tervisele on raske alahinnata. Mitmekesine mikroobikooslus on immuunsüsteemi üks olulisemaid kaitsemehhanisme.


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD