FOTOD Kelle hoolde jätta lemmikloom kodust ära olles? Võimaluse korral võta ta hoopis kaasa

Sügiseselt tühi praami väliala ja kannatlikult Hiiumaale jõudmist ootav reisisell.

Kuigi seoses viirusepuhanguga Eestis ja kogu maailmas on reisimine tagaplaanile jäänud, tuleb siiski aeg-ajalt ette olukordi, kus on tarvis ööbida mujal kui oma kodus. Saabuvatel pühadel soovitatakse pigem jääda koju ja isegi Eesti-sisest ringireisimist pigem vältida. Loodetavasti ei kesta kriisiolukord pikalt ning üsna pea on võimalik taas kas või riigisiseseid rännakuid ette võtta. Lemmikloomade omanikel tekib sageli küsimus: kuhu jätta oma lemmikloom selleks ajaks, mil viibitakse kodust eemal? Võrumaal ei leidu just eriti palju loomade hoiukodusid ning hotelle. Ka kellegi oma koju kutsumine looma toitmiseks ja jalutamiseks on tavaliselt keeruline. Peale selle on just koerte seas ka neid loomi, kes nii lihtsalt võõra inimese seltskonnaga ei lepi ning kindlasti tekitab võõraste inimestega tundmatus paigas viibimine loomade jaoks asjatut stressi. Siinkohal ongi sageli üheks esialgu kõige keerulisemaks, kuid tegelikult üheks lihtsaimaks variandiks võtta lemmikloom väljasõidule kaasa.

Võimalusi jagub

Neile, kes ei ole koos lemmikloomaga kunagi reisi ette võtnud, tundub see esmalt keeruline. Tegelikult on võimalusi isegi suurema lemmikloomaga reisimiseks rohkem kui arvatakse. Tuntud majutusasutuste broneerimise portaal booking.com pakub tuleva aasta veebruarikuu nädalavahetuseks näiteks Võrumaal välja tervelt 57 ööbimiskohta, millest 33 võimaldab peatuda koos lemmikloomaga. Seega on ööbimiskoha leidmiseks valikuid küllalt. Peale selle ei ole tarvis karta lisakulutusi, sest lemmikloomaga koos öömajale saamine on väga mitmel juhul lausa tasuta, kuid mõnikord küsitakse regulaarsele ööbimistasule juurde sümboolne summa, mis jääb enamasti kümne euro piiresse öö kohta.

Ka üle vee saab lemmikloomaga hõlpsalt. Praamipiletit lemmikloomale eraldi ostma ei pea, küll aga on mõistlik enne reisimist läbi lugeda ettenähtud reeglid. Reeglites ei ole aga midagi utoopilist ning need lähtuvad enamasti tavapärastest ettekirjutustest. Osadele lemmikloomaomanikele tuleb üllatusena ka asjaolu, et praamil liikumiseks on lemmikloomale lubatud tsoonid ning keelatud tsoonid. Mitmes praamis on võimaldatud koer jätta ka sõidu ajaks puuri, mis asub ettenähtud alal.

Paraku on rohkem lubatud alla 15 kilogrammi kaaluvatele lemmikloomadele, kuid hästikäituvad ning suukorvistatud üle mainitud kaalu koerad on samuti olnud igas lemmikloomadele lubatud peatumispaigas oodatud.

Väljas einestades tasub võimaluse korral valida koht, kus saab süüa väljas ja kus on laua läheduses vaba nurk ka koerale privaatseks olemiseks. Fotod: ERAKOGU

Arvesta teistega

Lemmikloomaga reisides on reegel number üks see, et on vaja arvestada teistega. Kindlasti ei pruugi kõik kaasreisijad olla loomasõbrad, seega on mõistlik hoida distantsi ja arvestada sellega, et lemmikloom ei häiriks ühistranspordis, praamil ega ka majutuskohas teisi külastajaid. Selles kõiges ei ole aga koolitatud koera puhul mitte midagi keerulist.

Lemmikloom on elusolend, seega on ka temal oma vajadused, hirmud ja tunded. Nende kõigiga tuleks kindlasti arvestada, kuid loomaomanikule ei tohiks see ka igapäevaelus üllatusena tulla. Oluline on tunda oma lemmiklooma ja olla kursis tema käitumisharjumustega. Ühtlasi soovitan silmas pidada, et näiteks koera koolitamiseks ei ole iial liiga hilja. Koolitatud koeraga on aga oluliselt lihtsam nii reisida kui ka vajaduse korral teda kellegi teise hoole alla jätta. Seega on kõik ennekõike loomaomanike enda kätes, sest oma kogemusest võin julgelt väita, et parandamatuid eksemplare ei ole olemas. Igat looma saab suunata ning õpetada. Keda lühema, keda pikema ajaga ning keda vähem ja keda rohkem, kuid oluline on see, et tõepoolest saab.

Nii nagu inimesed on ka lemmikloomad erinevad. Ka neil on paremaid ja halvemaid päevi ning kindlasti ka kehvemaid ja armsamaid harjumusi, mida kõike saab arvesse võtta. Ööbimiskoha valikul on eelistatud paigad, kus saab iseenda seltskonnale võimaldada terve hoone soovitavalt koos hoovialaga. Nii ei kostu võõraid hääli ning lemmikloom harjub kiiremini. Ei ole aga sugugi võimatu ööbida paigas, kus on majutuseks mõeldud vaid tuba ning kogu hoonet on tarvis võõraste inimestega jagada. Sellisel juhul on koertel kindlasti keerulisem ümbruskonnaga harjuda, kuid selles pole samuti midagi võimatut. Lohutuseks võin lubada, et ööbimiskohtades, kus on lemmikloomad lahkesti lubatud, on majanaabriteks suuresti need, kellel lemmikloomade kohalolu vastu mitte midagi ei ole või kes enamjaolt reisivad samuti koos karvase sõbraga.

Küsija suu pihta ei lööda

Kui otsustad reisida koos lemmikloomaga, siis ära karda teha pigem rohkem kui vähem uurimistööd paikade osas, mida plaanite külastada. Juhul kui tead, et lemmikloomad on lubatud, siis on teinekord olenevalt kohast otstarbekas siiski lisainfot küsida. Enamikus paikades on reeglid väga mustvalgelt ja arusaadavalt kirjas, kuid kui midagi jääb arusaamatuks, siis on hea ennast pigem rohkem kui vähem selleks ette valmistada.

Kindlasti on lemmikloomaga reisimisel ka mõistlikkuse piirid ja igale poole oma neljajalgse sõbraga minna ei saagi, kuid on väga palju neid paiku, mida saab isegi koos suure koeraga külastada. Nii on minu 30 kilo kaaluv neljajalgne sõber reisinud läbi peaaegu sama palju kohti meie väiksel Eestimaal kui mina ise. Ta on harjunud sadu kilomeetreid autosõitu nautima, käinud muuseumides ja lossides ning sõitnud isegi liftidega, treppidest jooksmisest rääkimata.

Autosõidul tasub aga tähelepanu pöörata turvanõuetele, sest nii nagu inimene peab olema turvaliselt autosse kinnitatud, peab olema turvaline ka neljajalgsel sõbral. Selleks puhuks on mitu võimalust. Üheks minu lemmikuks on koeravõrk, mis on turvaline ning mis eraldab salongi ja auto tagaosa, kuid võimaldab koeral siiski olla osa reisiseltskonnast ning samas vajaduse korral saada oma privaatset ruumi ja aega. Reisiärevuse maandamiseks on mõistlik võtta sõiduks natukene rohkem aega, et oleks võimalik teha peatusi. See ei kehti aga üldse mitte ainult lemmikloomaga reisimise puhul, sest sirutus ja jalutuspausid kuluvad igale reisisellile marjaks ära.

Lõputuna tunduv Valaste joa trepirägastik on treppidega harjutatud koera jaoks lihne väljakutse.

Kultuurne koer

Kuigi läbi on käidud mitmed kohas Eestis, siis üllatavamateks paikadeks, kuhu suur koer on takistusteta lubatud, on olnud näiteks Alatskivi loss ja Haapsalu linnuse muuseum. Viimane avati pärast korralikku uuenduskuuri 2019. aasta suvel. Pärast renoveerimist on tagatud pääsud ruumidesse, kuhu see varem puudus. Alatskivi lossi muuseum, mis näeb seest välja uhke, nagu iga loss olema peaks, lubas sõbralikud lemmikloomad kõikidesse ruumidesse ja seda piiranguteta. Neljajalgne sõber sai patseerida pidulikult punastel vaipadel ning uudistada vahakujusid. Sama kehtis ka Haapsalu linnuse muuseumis, kus lausa tänavalt sisse kutsuti, kui nähti, et seltskond koos neljajalgse sõbraga ukse taga plaani peab, kuid sisse minna ei tihka. Siinkohal meenutan taas varem märgitut, et küsija suu pihta ei lööda ja teine kord kutsutakse veel enne küsimist koos lemmikuga põnevaid kohti avastama.

Võimalused, mitte vabandused

Lemmikloomaga reisides on vaja leida võimalusi ja mitte vabandusi. Üheks võtmesõnaks on kindlasti suurema koera puhul suukorvi kandmine. Isegi sõbraliku koera puhul tekitab see kindlust nii sinus endas kui ka kõikides möödujates. Enamik kohti seab suukorvi ka üle 15 kilogrammi kaaluvale koerale kohustuslikuks, mis on igati mõistlik reegel. Kui soovida oma sõpra võimalikult paljudesse kohtadesse takistusteta kaasa kutsuda, siis on mõistlik talle peale suukorvi kandmise harjumuse selgeks teha ka mööda treppe patseerimine. On neid lemmikuid, kellele valmistab eriti just läbinähtavate treppide peal keksimine rohkem raskusi, kuid miski ei ole ületamatu ning kõik on harjutatav ja uskuge mind, lõpuks ka harjutamist väärt. Treppe on tulnud ette nii lossides, linnustes kui ka parkides. Üheks eriti suureks katsumuste rajaks on ilmselt umbes 30 meetrit kõrge Valaste juga, kus metallist konstrueeritud trepid on kitsad, paistavad läbi ja ulatuvad kõrgustesse. Hooajal on ka rahvast, mis tähendab kitsal trepil üksteisest lähedast möödumist. Koer, keda on harjutatud inimestega ning kes on õppinud treppe ületama, tegi selle ära ega liigutanud sabaotsagi.

Arukas on õppida tundma oma lemmiklooma puhul neid omadusi, milles koer eriti tugev ei ole ja mis tahaks veel lihvimist, kuid eks iga asi võtab aega. Kui koeral on natuke kärsitum päev, mida tuleb ka meil inimestena ette, siis on taas aeg leida vabanduste asemel võimalusi. Nii eelistame meie näiteks alati praamiga reisides sõita avatud tekil. Siseruumides võib koertele lubatud alal küll mõnda aega viibida, kuid praegusel viiruste puhangu ajal ei ole see mõistlik ja vabas õhus tunneb lemmikloom end enamasti kindlamalt. Pehmete sügisilmadega on õigesti valitud riietuses värske õhu käes mere nautimine ka endale parim lahendus. Seda enam, et sügishooajal ei kipu enamik reisijatest välistesse tingimustesse.


 


 

LOE VEEL


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD