Piirangutest tingituna jaotub traditsiooniline Lastefestival kogu suvele

Tänavune Lastefestival sai avalöögi 20. juunil, mil Võru keskväljakul sai nautida kontserti. Maagilistest seebimullidest tingitud laste kilked, mis üle keskväljaku helisesid, olid läbi suve kestvale festivaliprogrammile ideaalseks sissejuhatuseks. Foto: ERAKOGU

Lastefestival on Võru kui lastelinna jaoks oluline ning oodatud sündmus. Nii nagu mõned teisedki pidustused oli ka Lastefestival sunnitud möödunud suvel ära jääma. Tänavune suvi on toonud küll leebemaid piiranguid, kuid nii suur rahvahulk, nagu kahepäevasele Lastefestivalile tavaliselt koguneb, veel piiridesse ei mahu. Sellegipoolest otsustasid korraldajad, et päris ilma festivalita lastelinna jätta ei saa. Nii tulebki Lastefestival tänavu teisiti ja algas juba möödunud pühapäeval kell 12 Võru linna keskväljakul toimunud lasteaedade ühiskontserdiga. Lastefestival saab väärika punkti 21. augustil, mil Võru linnapäevade laadal on eraldi ala väikestele kauplejatele.

„Me ei ole laata eraldi jõudnud välja reklaamida, kuid Lastefestivali üldkavas on see kirjas. Juba selle põhjal on lapsed tundnud huvi ja kirjutanud, et nad soovivad kauplema tulla. Seda on nii hea kuulda ja see teeb südame soojaks,” on Lastefestivali projektijuht Kristi Vals meeldivalt üllatunud.

Maksimaalne panus

Pühapäevane kontsert oli hoolimata väga palavast ilmast Valsi sõnul oodatust edukam. „Kuigi nüüd on ju piirangud leevenenud ja üritusi on väga palju ja korraga, siis oli väga tore näha oodatust rohkem külastajaid meie avakontserdil. Isegi Põlvamaalt jõudsid inimesed meieni, mida oli hea näha. Üllatusena toodud maagilised seebimullid panid keskväljaku laste kilgetest helisema ja ma olen nii rahul, et Lastefestival on taas tulnud ja lastelinnas saab lustida,” räägib Vals pühapäevaseid muljeid.

Projektijuht tõdeb, et ilmselt traditsioonilist paaripäevast festivali oleks lihtsam korraldada, kuid teist aastat Lastefestivali ära jätta ei soovitud. „Nüüd on meil kahe päeva asemel kaheksa kuni kümme päeva tegevusi. Loomulikult see võtab rohkem ressurssi ja kogu suve oleme tegevuses, kuid me ei soovinud festivali teist aastat järjest ära jätta. Me olime pikalt ootel, et millised piirangud ja mil moel jäävad. Tahame, et inimesed ei unustaks ära seda Lastefestivali tunnet, et see emotsioon ei kaoks ära. Nii otsustasimegi korraldada natuke ebatraditsioonilise ürituse selleks, et Lastefestivali tunne elaks,” põhjendab Vals.

Võru linnavalitsuse avalike suhete spetsialist Marianne Mett kinnitab, et varasematel aastatel on Lastefestivalil osalenud umbes 10 000 inimest, see aga praeguste piirangute raamidesse ei mahu ja kuna inimeste tervis on kõige olulisem, siis tuleb vajaduse järgi ümberkorraldused teha. „Ma loodan, et järgmisel aastal saame jätkata traditsioonilise kahepäevase festivali korraldamisega, kuid sel aastal ei jäänud meil valikut ja otsustasime teha vähemalt selles formaadis, et lastele ikkagi jaguks suvel tegevust ja neil oleks mida oodata. Kahepäevane festival tooks väga suure rahvahulga samal ajal samasse kohta ja kuna tegemist on suures osas tasuta üritustega, siis oleks väga keeruline piirangute täitmist sel moel järgida,” räägib Mett.

Linnast maale

Ühe olulise uuendusena toob Vals esile „Loomad linnas” ja Talupargi üritused, mida varem ei ole sellisel kujul tehtud. „Eks muudatusi võrreldes eelmiste aastatega on palju. Näiteks toimub Lastefestival tänavu väga erinevates linna paikades mitte ainult ühel kindlal alal. Tegevused oleme viinud keskväljakule, Koreli oja äärsele alale, Kreutzwaldi parki ja mujale. Kui tavapäraselt on olnud programmis üks suurem kontsert, siis tänavu on kontserte lausa neli. Üheks eriliseks asjaks, mida mina ei mäleta, et Võrus oleks olnud, on hobuvankrite sõit. Meil on olnud küll ponisid ja lasterongi, kuid päris hobuvankreid ei ole ja nendega sõitmine on peredele täiesti tasuta. Sulgeme osaliselt ka linnas liikluse, et hobuvankritega sõita saaks. Veel on huvitavateks tegevusteks vikatihooldamise töötuba, vikatiga heinaniitmine ja selle rõuku panemine ning talutehnika näitus,” loetleb Vals ja lisab, et selliste ürituste eesmärgiks on lastele maaelu tutvustada. „Paljusid lapsi viiakse küll loomaaeda, aga seal näeb pigem eksootilisi loomi. Oleme oma programmi mainitud tegevused toonud, et lastel oleks võimalik sellest kõigest osa saada,” lisab projektijuht ning lubab suve vältel vägagi mitmekülgset programmi igale vanusele. „Tahan loota, et nendele erinevatele Lastefestivali üritustele tullakse ja igaüks leiab endale midagi põnevat. Meil on esimest korda kavas ka välikino, mida varem ei ole olnud. Eelarve on tänavusel üritusel küll väiksem kui suurel kahepäevasel festivalil, kuid heade vabatahtlike abiga on festivali korraldamine saanud võimalikuks,” on Vals tänulik.

Comments  
  -4
Vòru ja lastelinn ???

 


 

LOE VEEL


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD