Menu

Üle 90 protsendi elanikest peab noormeeste ajateenistus vajalikuks

  • Kirjutas BNS

Eesti elanikest peab üle 90 protsendi noormeeste ajateenistus vajalikuks, enam kui kolmveerand peab vajalikuks, et naised saaksid ajateenistuse vabatahtlikult läbida, selgub uuringust.

Kaitseministeeriumi tellitud uuringust selgub, et noormeeste ajateenistuse suhtes on Eesti elanikud läbi kogu monitooringuperioodi olnud väga soosivalt meelestatud. Ka tänavu oktoobris läbi viidud küsitluses pidas ajateenistuse läbimist noormeeste jaoks vajalikuks 92 protsenti ning 62 protsenti peab seda kindlasti vajalikuks. 

Suurem osa inimestest suhtub ajateenistusest kõrvalehoidmisse taunivalt – 20 protsenti mõistab sellise käitumise hukka ja 44 protsenti suhtub sellesse negatiivselt. Keskmisest tolerantsemad on ajateenistusest kõrvalehoidmise suhtes nooremad vanusegrupid: alla 30 aastastest vastajatest väljendavad ajateenistusest kõrvale hoidmise suhtes mõistvat või heakskiitvat suhtumist enam kui 40 protsenti.

„Ajateenistus ja reservarmee on Eesti riigikaitse nurgakivideks, mida antud uuringu põhjal tajub selgelt ka Eesti elanikkond. On oluline, et väärtustaksime ajateenijaid ja reservväelasi ka edaspidi,“ lausus kaitseminister Jüri Luik kaitseministeeriumi vahendusel.

Alates 2013. aastast naistele antud võimalus vabatahtlikult ajateenistust läbida leiab ühiskonnas järjest enam mõistmist. Kolmest variandist, milline võiks olla naiste suhe ajateenistusega, valis 78 protsenti küsitletutest vastuse, et naistel peaks olema võimalus vabatahtlikult ajateenistust läbida.

Naiste kohustuslikku ajateenistust pooldas kaks protsenti ning seda, et naised ei peaks ajateenistust üldse läbima, arvas 16 protsenti.

Eestlased ja nooremad vastajad on soolise võrdõiguslikkuse küsimuses kaasaegsemate hoiakutega kui muust rahvusest ja vanemaealised. Kui eestlastest pooldab naiste võimalust ajateenistust vabatahtlikult läbida 84 protsenti, siis mitte-eestlastest 66 protsenti. Viimastest leiab 29%, et naised ei peaks üldse ajateenistusse minema.

Vastajailt, kes naiste vabatahtlikku ajateenistust kindlasti või pigem vajalikuks pidasid, küsiti, mis vormis see ajateenistus peaks toimuma: kas noormeestega samadel tingimustel või eraldi programmi järgi? Koos toetuse tõusuga naiste vabatahtlikule ajateenistusele on suurenenud nende vastajate osakaal, kes leiavad, et naiste ajateenistust tuleks korraldada eraldi programmi järgi – nii arvab 61 protsenti naiste ajateenistuse pooldajatest, ajateenistust noormeestega samadel alustel peab õigeks 35 protsenti. 

Küsitluse viis 4.-23. oktoobrini kaitseministeeriumi tellimusel läbi Turu-uuringute AS.

Sisuturundus

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD