Eestis elab ligikaudu 60 000 alkoholisõltuvusega inimest, kellest valdav enamik ei ole diagnoositud ega saa ka ravi, kuna alkoholisõltuvust ei teadvustata tõsise meditsiinilise probleemina.
Eestis on 70 protsenti meeste enneaegsetest surmadest seotud alkoholiga, seejuures on 28 protsenti tööealiste meeste surmadest seotud alkoholiga. Ida-Tallinna keskhaigla gastroenteroloogiakeskuse arst Triin Remmel ütles neljapäeval Taani saatkonnas toimunud Eesti elanike alkoholitarbimist analüüsival ümarlaual, et alkoholi tarbimist suures koguses soodustavad alkoholi madal hind ja selle kerge kättesaadavus.
Alkoholisõltuvust põeb hinnanguliselt 11 protsenti Eesti tööealistest meestest ja kaks protsenti tööealistest naistest ning sellega kaasnev majanduslik ja sotsiaalne kahju on ühiskonna jaoks märkimisväärne. Ühtlasi on Eesti alkoholist tingitud surmade osas Euroopa tipus ja surmadest suure osa moodustavad pikaajalisest alkoholi liigtarbimisest tulenevad terviserikked.
"Esimest korda räägiti sellest, et alkoholi rohkelt tarbivatel inimestel on risk surra kiiremini, alles 1926. aastal," rääkis Remmel ja lisas, et naistel tekib alkohoolne maksahaigus kiiremini ning nooremas eas. "Kolmkümmend protsenti erakorralise meditsiini osakonnast erakorralisse endoskoopiasse saadetud haiged on jääknähtudega, alkoholi kuritarvitajad või lihtsalt purjus – seetõttu on erakorralise meditsiini osakonnast saanud kainestusmaja eelfiliaal."
Remmeli hinnangul ei taju nimesed, kui palju nad tegelikult joovad. "Naistel tekib maksatsirroos kiiremini ja nooremas eas – kui meestel hakkab alkoholi lammutamine pihta juba maos, siis naistel otse maksas – naised saavutavad ravis tulemusi ka palju raskemini," märkis Remmel, kes tegeleb süvitsi alkoholi kuritarvitamise probleemiga Eesti naiste seas. "Eestis on suureks probleemiks, et paljude patsientide jaoks ei ole õlu ega vein üldse alkohol. Alkohol on viin, konjak ja muu kangem kraam. Küsitakse ka, kas igapäevane tipsutamine on hullem kui nädalalõpu joomine? Uuringud näitavad, et igapäevane on mõnevõrra hullem."
Remmel tõi välja, et tsirroosi suremus oli oluliselt väiksem Esimese ja Teise maailmasõja ajal ning USA-s keeluajal vahemikus 1919 kuni 1932. See kinnitab, et kättesaadavuse piiramine vähendab alkoholi tarbimist ja kuritarvitamisest tekkinud kahjusid.