Vahtramahla veel tilgub

Vahtramahla võtmas.	Foto: ALEKSANDER PLADOPUUMAHL • Vaskna turismitalu peremees Ahti Utsal on igal varakevadel vahtraid tikanud ja vahtramahla korjanud.


Vahtramahl on imemagus, nii et sellele ei pea midagi lisama ega ka seda juues midagi kõrvale ampsama. Kui võimalik, on Utsal vahtramahla ka suveks säilitanud.


Tänu sellele, et ilmad on suhteliselt külmad, jookseb vaher paris hästi, kuid näib, et lõpp on lähedal. Ka Haanjas, kus lumi on kohati praegugi veel päris sügav ja kus lumekoorikul saab sisse vajumata kõndida, on päike järjest soojem. See aga paneb vahtramahla jooksmise õige pea kinni. Ahti Utsal tõdeski, et mõnel päeval ei saa ta üldse mahla, ent siis hakkab mahl jälle jooksma.


Kui ilmad jäävad püsivalt soojaks, hakkab kask mahla tilkuma. „Kasemahl pole nii magus, kuid kasemahla saab päris mitut moodi kasutada. Teda võib värskena suveks hoida, aga teda võib ka kääritada leiva, mee ja rosinatega. Oleme nii ja naa teinud, üks mõnus joogipoolis on ta kuumal suvel igatahes,” tõdes Ahti Utsal.