Digitaalse toiduohutuse programmi FoodDocsi teatel on haiguste võimalik levik toidu kaudu kasvanud.
Veterinaar- ja toiduamet (VTA) peatas eelmisel nädalal kõik plaanilised kontrollid toiduettevõtetes.
Eestis on hetkel olukord, kus kogu kontroll toidu puhtuse üle lasub vaid toidu valmistamise, müümise ja kohaletoimetamisega tegelevatel ettevõtetel, teatas FoodDocs.
Seadusest tulenevalt on kõik sellised ettevõtted kohustatud omama ettevõtte toiduohutuse plaani ehk enesekontrolliplaani, milles ettevõte kirjeldab enda tegevusi toiduohutuse tagamisel. Suur osa sellest on töötajate tegevuste kirjeldused: puhtuse tagamine, õiged temperatuurid toidu töötlemisel ja turustamisel.
"Tänases olukorras on paljude toiduettevõtete jaoks oma toodangu realiseerimine elu ja surma küsmus ning sellistel hetkedel võivad jääda ohutusprotseduurid unarusse," ütles FoodDocsi asutaja Katrin Liivat pressiteates.
Liivat rääkis, et sõltumata kriisist ei tohi me unustada, et kogu inimesteni jõudev toit peab olema ohutu, sest muidu vohab meil lisaks viirusele varsti ka listeeria või salmonelloos. "Ei tohi unustada, et ka Covid-19 viirus sai alguse ju kalaturult, mis on samasugune ettevõte kui burgeriputka või koduköök," lisas ta.
FoodDocs on digitaalne toiduohutuse dokumentatsiooni haldamise programm, mis aitab toiduga tegelevatel ettevõtetel tagada, et nende toiduohutuse dokumentatsioon oleks ajakohane ja vastaks alati nõuetele.
Pilvepõhises programmis luuakse igale ettevõttele arusaadav enesekontrollplaan, mis võimaldab hallata ülevaatlikult seadusest tulenevaid dokumente ja töölaud tuletab vajalikke nõudeid ise meelde.