Lõbusad viisid, kuidas õpetada lastele keskkonnasõbralikke harjumusi

Lõbusad viisid, kuidas õpetada lastele keskkonnasõbralikke harjumusi

Keskkonnasõbralik eluviis on midagi, mida paljud meist täiskasvanutena järk-järgult õpivad. Kuid mida varem hakkame oma lapsi kaasama jätkusuutlikesse tegevustesse, seda lihtsam on neil kasvada teadlikeks ja vastutustundlikeks täiskasvanuteks. 

Lastele on võimalik õpetada keskkonnasõbralikke harjumusi juba varakult – ja seda isegi lõbusalt! Siin on mõned praktilised ideed, kuidas edendada keskkonnasõbralikku eluviisi laste seas.

Lõbusad viisid taaskasutuseks ja kompostimiseks

Lapsed on uudishimulikud ja armastavad käelisi tegevusi. Miks mitte muuta taaskasutus ja kompostimine nende jaoks põnevaks mänguks? Taaskasutuse õpetamine võib olla lihtne ja nauditav, kui kaasata lapsi sorteerimisprotsessi. 

Tehke kodus eraldi prügikastid paberi, plastiku ja toidujäätmete jaoks ning laske neil aidata jäätmeid sorteerida. Muutke see mänguks, kus lapsed saavad preemiaid, kui nad õigesti sorteerivad või vähendavad prügikogust.

Lahendus: Kompostimine võib olla suurepärane viis, kuidas lastele õpetada looduse tsüklit. Alustage koos väikesest kompostikastist, kuhu lapsed saavad lisada köögijääke. Kompostimist on võimalik muuta harivaks projektiks, kus lapsed näevad, kuidas toidujäätmed muutuvad rikkalikuks mullaks. 

Nii nagu https://kasiinoguru.ee propageerib teadlikku ja vastutustundlikku käitumist, on ka teadlik suhtumine loodusesse oluline õppetund noortele põlvkondadele.

Keskkonnasõbralikud käsitööprojektid ja mängud

Lastele meeldib luua ja mängida. Üks parimaid viise, kuidas neile keskkonnateadlikkust õpetada, on kaasata neid loovatesse tegevustesse, mis toetavad taaskasutust ja loodushoiule mõtlemist. Taaskasutatud materjalidest käsitööprojektid on suurepärane viis, kuidas aidata lastel mõista, et mitte kõik prügi ei pea minema prügikasti.

Lahendus: Kasuta vanu ajalehti, paberit ja tühje plastpudeleid, et luua koos lastega mänguasju või kaunistusi. Näiteks saab vanadest tualettpaberi rullidest teha nukumaju või loomi. Lisaks võib korraldada "pudelikeegli", kus vanad plastpudelid täidetakse veega ja kasutatakse kurikatena. 

Sellised tegevused ei ole mitte ainult lõbusad, vaid ka harivad – lapsed õpivad, kuidas vähendada jäätmete hulka loomingulisel viisil.

Loodusretked ja avastusretked looduses

Laste kaasamine keskkonnasõbralike harjumuste juurde ei pea piirduma ainult koduste tegevustega. Üks parimaid viise, kuidas neid looduse väärtust õpetada, on veeta rohkem aega õues. Loodusretked ja avastusretked kohalikes parkides või metsades pakuvad võimaluse näidata lastele, kui oluline on hoida loodust puhtana ja austada keskkonda.

Lahendus: Korraldage perega nädalavahetuse jalutuskäike või matkaretki, kus lapsed saavad uurida loodust ja õppida tundma kohalikke taimi ja loomi. Tehke väike "prügikorjamise väljakutse", kus lapsed saavad aidata metsa või parki puhtana hoida, korjates üles sinna sattunud prügi.

Vee ja energia säästmise õppimine kodus

Veekasutuse ja energiasäästu õpetamine võib alata juba varases eas. Lastel on lihtne õppida igapäevaste tegevuste kaudu, kuidas kasutada loodusressursse vastutustundlikult. Tehes neist pere vee- ja energiasäästu "eksperdid", muutub kodune keskkonnasäästlikkus lõbusaks vastutuseks.

Lahendus: Las lapsed jälgivad, et kraanid ei jääks jooksma, kui hambaid pestakse, või tuletavad perele meelde, et tuled tuleb toast lahkudes ära kustutada. Võite teha sellest väikese võistluse, kus premeerite last, kes suudab nädala jooksul kõige rohkem energiat ja vett säästa. 

Samamoodi, nagu Kasiinoguru (kasiinoguru.ee) aitab inimestel teha teadlikke ja vastutustundlikke otsuseid, saame õpetada lapsi võtma vastutust oma harjumuste ja nende mõju eest keskkonnale.

Kokkuvõtteks

Lastele keskkonnasõbraliku eluviisi õpetamine ei pea olema keeruline – tegelikult võib see olla väga lõbus ja hariv. Kui lapsed saavad osa taaskasutusprojektidest, õpivad kompostima ning võtavad vastutuse vee ja energia säästmise eest, hakkavad nad looma harjumusi, mis saadavad neid kogu elu. 

Just nagu Kasiinoguru.ee edendab teadlikku ja vastutustundlikku käitumist, on ka vanemate ülesanne õpetada oma lapsi tegema teadlikke valikuid, mis toetavad tervet planeeti ja paremat tulevikku.

Tähelepanu! Tegemist on hasartmängu reklaamiga. Hasartmäng pole sobiv viis rahaliste probleemide lahendamiseks. Tutvuge reeglitega ja käituge vastutustundlikult!


 

SISUTURUNDUS

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD